woensdag 30 juli 2014

ABM start campagne "I am Nasrani"

In aansluiting op andere initiatieven om aandacht te vragen voor de christenen die momenteel door ISIS uit Mosul en andere door hen gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak worden verdreven, heeft de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) het initiatief genomen om buttons te verspreiden met daarop het door ISIS gebruikte symbool om woningen van christenen te markeren en de tekst "I am Nasrani" ("Ik ben nazarener / christen").


Het liefst zou je elke dag aandacht willen vragen en medeleven willen betonen aan de mensen die Mosul hebben moeten ontvluchten. In Irak zelf, maar ook in andere steden en door bijvoorbeeld parlementariërs in Frankrijk, wordt daartoe het teken gedragen dat door ISIS in Mosul op de huizen van de christenen wordt gezet: een omcirkelde Arabische letter “N” van Nasrani (Nazarener, het woord waarmee in de Koran christenen worden aangeduid). In Irak en elders in de wereld lopen ook niet-christenen met dit symbool rond om hun solidariteit te betuigen. Zoals het verhaal gaat dat, toen ook de joden door de nazi’s gedwongen werden een Davidster te dragen, de Deens koning Christiaan X deze ook ging dragen. Niet omdat hij van joodse afkomst was, maar uit solidariteit. De Denen volgden massaal en hun solidariteit leidde er toe dat veel Deense joden de oorlog hebben overleefd. De Aramese Beweging voor Mensenrechten vraagt een ieder, christen, moslim, of wat dan ook, om dit ‘nasrani’-teken te dragen. Uit solidariteit met de christenen in de door ISIS gecontroleerde gebieden in Irak en Syrië. 
Vandaag zijn met een speciaal voor dit doel aangeschafte buttonmachine en de nodige huisvlijt de eerste vijfhonderd buttons gefabriceerd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten