dinsdag 11 november 2014

Israëlische regering voedt de spanningen in het land

Van het in Haifa gevestigde Mossawa Centrum dat we tijdens onze studiereis door Palestina en Israël bezochten ontvingen we vandaag onderstaand persbericht:


Verklaringen van Netanyahu en andere ministers tegen de Arabische gemeenschap voedden de spanningen bij deze gemeenschap die een algemene staking heeft uitgeroepen nadat een Arabische burger is doodgeschoten door de Israëlische politie


Verklaringen die premier Netanyah en andere ministers, zoals Yitzhak Aharonovitch van openbare veiligheid, tegen de Arabische gemeenschap hebben gemaakt dienden enkel om de recent opgeroepen spanningen en het daaruit voortkomend geweld in het land te voeden. Vorige week stelde Aharonovitch dat “het lot van een terrorist die burgers treft de dood is”. Enkele dagen later schoot de Israëlische politie een man dood die zich van de politieagenten verwijderde.

In de vroege ochtend van 8 november 2014 werd Kheir al-Din al-Hamdan, een 22-jaar oude inwoner van Kufr Kanna in het noorden van het land doodgeschoten door politie-agenten nadat hij de politie-auto had aangevallen. De agenten claimden dat er sprake was van een direct bedreiging van hun levens en dat ze een waarschuwingsschot losten, maar de beelden van een bewakingscamera laten zien dat er – in strijd met de voorschriften – geen waarschuwingsschot is gelost en dat Hamdan is doodgeschoten terwijl hij zich uit de voeten maakte. De beelden kunnen hier bekeken worden.

Het Hoge Arabisch Follow-up Comité riep op tot een algemene staking en in het noorden van het land braken op zaterdag op diverse plaatsen grootschalige protesten uit zodra het nieuws over de dodelijke schietpartij bekend raakte. Daarbij is het tot een aantal botsingen tussen politie en demonstranten gekomen waarbij tot maandagnacht meer dan 100 demonstranten zijn gearresteerd. Diverse leiders hebben geprobeerd een geweldsescalatie beheersbaar te houden, maar dit werd ernstig gehinderd door het gebrekkig optreden van justitie.

Het ministerie van justitie heeft heftige kritiek gekregen van organisaties als Mossawa en het Hoge Follow-up Comité, evenals de media, voor het laten liggen van het onderzoek naar de moord op Hamdan. Pas op zondag werd een onderzoeksteam naar het plaats delict gestuurd en pas nu worden bewijzen en getuigenverklaringen verzameld. In dit soort gevallen is een onmiddellijke start van het onderzoek belangrijk om gerommel met bewijzen te voorkomen. Het feit dat het ministerie van justitie 24 uur met het onderzoek heeft gewacht zal naar alle waarschijnlijkheid de kwaliteit van het onderzoek en de daarop volgende juridische stappen schaden.

Sinds oktober 2000 zijn 48 Arabische burgers van de staat Israël gedood. 35 van hen stierven door politiekogels. In slechts 3 van deze gevallen is de betreffende agent vervolgd en zelfs in deze gevallen bedroeg de gevangenisstraf slechts 6 tot 14 maanden.

Mossawa roept het Israëlische ministerie van justitie op om een onmiddellijk en diepgaand onderzoek naar deze moord uit te voeren en de schutters voor de rechter te dagen. Het Mossawa centrum roept op tot beëindiging van de beledigingen aan het adres van de Arabische gemeenschap die door het premier zelf worden gedaan maar ook door de minister van economische zaken en andere extreem racistische leiders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten