donderdag 28 augustus 2014

Christelijke organisaties samen solidair met Irak

De Aramese Beweging voor Mensenrechten is één van de ondersteunde organisaties van het samenwerkingsverband "WeAreN" dat vandaag in de openbaarheid trad met onderstaand persbericht:


Acht christelijke organisaties roepen christenen in Nederland op zich solidair te verklaren met christenen in Irak en Syrië. Samen ondersteunen zij de campagne #WeAreN, waarbij christenen door gebed, actie en het dragen van het Nasrani-teken hun verbondenheid uiten met geloofgenoten in Irak en Syrië. Ook roept #WeAreN op tot gebed en vergeving van vervolgers.

De campagne #WeAreN (wij zijn Nasrani, christen) wordt gedragen door Jubilee Campaign, Open Doors, SDOK en Kerk in Nood, vier organisaties die opkomen voor vervolgde christenen, en door Trans World Radio, Stichting Gave, gerechtigheidsbeweging De 4e Musketier en Samen Kerk in Nederland (SKIN), de landelijke vereniging van migrantenkerken. Op de website www.WeAreN.nl geven deze organisaties informatie over de actuele situatie van christenen in Irak, activiteiten in Nederland en wat bezoekers kunnen doen voor christenen
in Irak. Zo is er de mogelijkheid aan te sluiten bij een landelijke beweging van gebed in heel Nederland en om onder meer een T-shirt met het Nasrani-teken te bestellen.

Het is voor het eerst dat er in Nederland zo breed wordt samengewerkt om aandacht te vragen voor christenvervolging, zeggen woordvoerders Arend Pleysier en Dennis Peters van #WeAreN. “Van Rooms-Katholiek tot protestants: christenen in Nederland slaan de handen ineen op dezelfde manier waarop Irakese christenen nu eenheid zoeken”, zegt Pleysier. “Het doel van #WeAreN is dan ook te bouwen aan verbondenheid tussen Nederlandse, Irakese en
Syrische christenen door aandacht te vragen voor de situatie van christenen in Irak en Syrië en Nederlandse christenen op te roepen die verbondenheid zichtbaar te maken door gebed en actie. #WeAreN staat voor verbondenheid tussen christenen en wil een boodschap van vergeving uitdragen.” De omvang van de campagne onderstreept dat de nood hoog is, stelt directeur Tjalling Schotanus van Open Doors. “Talloze christenen hebben hun huis halsoverkop
moeten verlaten. Ze zijn gevlucht naar steden als Dohuk en Erbil, waar ze in de brandende zon onder barre omstandigheden bivakkeren.”

Met de campagne willen de initiatiefnemers christenen in Nederland wakker te schudden, zegt Joris van Voorst tot Voorst van Kerk in Nood. “Christenen in Irak hebben veel behoefte aan praktische hulp. Maar daarnaast vragen ze om twee dingen: ‘bid voor ons’, zeggen ze, en: ‘Laat merken dat we er niet alleen voor staan.’ Dat bevestigt ook Aartsdeken Emanuel Youkhana van de Assyrisch Orthodox kerk, die onlangs sprak op een gebedsbijeenkomst van Open Doors. “Irakese christenen hebben door de eeuwen heen al veel vervolging meegemaakt. Nu is de situatie anders, omdat ze weten dat ze niet alleen lijden, maar dat de ogen van vele broeders en zusters wereldwijd op hen gericht zijn. Die eenheid en het gebed van vele gelovigen ervaren zij als een grote zegen.”

De campagne #WeAreN vindt zijn oorsprong in Irak zelf. Moslimstrijders van IS (voorheen ISIS) markeerden huizen van christenen met de Arabische letter N. Die letter staat voor Nasrani of Nazarener, een term die gebruikt wordt om christenen aan te duiden. Uit solidariteit met vervolgde christenen dragen veel geloofgenoten dit teken nu met zich mee. De campagne is niet bedoeld om te provoceren, zegt Arend Pleysier. “In Irak en daarbuiten zien we dat ook gematigde moslims het Nasrani-teken dragen om hun betrokkenheid met christenen te tonen. Met #WeAreN willen we geen tegenstelling creëren, maar christenen een mogelijkheid geven om te laten zien dat ze één zijn met geloofsgenoten in Irak die het nu zo moeilijk hebben.”

De komende weken krijgt de campagne verder vorm: de initiatiefnemers verwachten dat meer groepen en organisaties het initiatief zullen ondersteunen. Geïnteresseerden worden via de website www.WeAreN.nl op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen in Irak en acties in Nederland. Daarnaast biedt de website gebedspunten en informatie over verschillende
hulpprojecten in Irak van de deelnemende organisaties.

WeAreN wordt ondersteund door de volgende partijen:

- Aramese beweging voor de Mensenrechten

- Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid (CDA)

- ChristenUnie

- SGP

- Attiya Gamri, Statenlid Noord-Holland (PvdA)

- Reformatorisch Dagblad

- Evangelische Alliantie EA

- Evangelische Zendingsalliantie EZA

nieuwsberichten op de website www.WeAreN.nl worden belangeloos ter beschikking gesteld door het Nederlands Dagblad.

WeAreN is in gesprek met een groot aantal partijen over de ondersteuning of aanbeveling van de campagne. Organisaties die de doelstelling van de campagne delen en deze publiekelijk willen onderschrijven, worden uitgenodigd contact op te nemen via pers@WeAreN.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten