zaterdag 10 januari 2015

Israëlische kolonisten verwoesten ongeveer 200 olijfbomen in de heuvels ten zuiden van Hebron

Nadat we een tijdlang niets gehoord hebben van de internationale vrijwilligers van "Operation Dove" die als waarnemers tussen de Palestijnen in de heuvels ten zuiden van Hebron wonen en werken, ontvingen we vandaag het derde bericht in anderhalve week:


Israëlische kolonisten verwoesten ongeveer 200 olijfbomen in de heuvels ten zuiden van Hebron


Tweede “prijzengeld” actie in 10 dagen in dit gebied


Op de ochtend van 9 januari vonden de Palestijnen 40 olijfbomen en 3 amandelbomen die zwaar waren beschadigd door, vermoedelijk, Israëlische kolonisten. ’s Middags troffen andere bewoners van de heuvels ten zuiden van Hebron ongeveer 150 omgehakte en zwaar beschadigde olijfbomen aan.

Rond 10 uur ‘s ochtends ontdekten enkele leden van de Palestijnse families Awad en Abu’ Aram dat op hun land meerdere 32-jaar oude olijfbomen en drie amandelbomen waren omgehakt. Deze bomen stonden naast het dorp Qawawis in de heuvels ten zuiden van Hebron tussen de illegal Israëlische outpost Mitzpe Yair en de Israëlische nederzetting Suseya en naast de Israëlische hoofdweg (bypass read) 317.

Rond 14.35 ‘s middags werd een andere grote vernieling ontdekt in hetzelfde gebied, tussen Israëlische de hoofdweg 317 en de nederzetting Suseya. Vanwege het slechte weer waren noch de Israëlische politie noch de Palestijnse eigenaren van de bomen in de gelegenheid om het exacte aantal beschadigde olijfbomen vast te stellen. Eén van de 16 Palestijnse eigenaren, die allemaal lid zijn van de familie Shatat, schat in dat ongeveer 150 bomen beschadigd zijn.

Dit is de tweede keer in tien dagen dat Israëlische kolonisten een soort “prijzengeld” aanval hebben gepleegd tegen de Palestijnse bewoners van de heuvels ten zuiden van Hebron. In de nacht van 31 december hebben Palestijnen gezien da tom 3 uur ‘s nachts door twee kolonisten met een zwarte spuitbus de tekst “Wraak van het Joodse koninkrijk” naast de voordeur van een Palestijns huis in het dorp Ad-Deirat hebben gespoten en vervolgens een raam insloegen en een molotov-cocktail in het huis gooiden (zie “Oudjaar in de Palestijnse gebieden”).

Palestijnen in de heuvels ten zuiden van Hebron hebben sinds de jaren 70 te lijden van de aanwezigheid van de Israëlische kolonisten. De kolonisten bezetten land dat eigendom van de Palestijnse dorpsbewoners is en verwoesten hun eigendommen. Daarmee ontnemen zij de Palestijnen hun middelen van bestaan. Daarnaast voeren de kolonisten voortdurend gewelddadige acties uit waarmee ze Palestijnen bovendien hinderen in hun alledaagse activiteiten en hun bewegingsvrijheid inperken. Dit alles met het oogmerk om hen uit de heuvels ten zuiden van Hebron te laten vertrekken.

Desondanks zijn de Palestijnse gemeenschappen in de heuvels ten zuiden van Hebron nog steeds ten volle gecommitteerd aan geweldloos volksverzet tegen de Israëlische bezetting.

Operation Dove onderhoudt een internationale aanwezigheid in At-Tuwani in de heuvels ten zuiden van Hebron sinds 2004.

Foto’s van de beschadigde bomen staan op: http://goo.gl/aLQia2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten