vrijdag 9 januari 2015

Het Mossawa Center eist representatieve ‘covering’ van Arabische burgers bij de komende verkiezingen

Terwijl de wereld in rep en roer is na de moord op de redactie van Charlie Hebdo en in Nederland tienduizenden de straat op gaan om  hun solidariteit te betuigen en het recht op vrije meningsuiting te onderstrepen, maakt het Mossawa Center in Haifa zich zorgen over de andere zijde van dat recht. Niet alleen de vrijheid om te mogen zeggen wat je vindt, maar ook de toegang tot de massamedia en het recht van de niet-dominante minderheid om gehoord te kunnen worden. Juist heel relevant in een land dat zichzelf als de enige democratische staat in de regio beschouwt aan de vooravond van nationale verkiezingen in een periode van sterk toegenomen spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen.


Het Mossawa Center eist representatieve ‘covering’ van Arabische burgers bij de komende verkiezingen

Haifa - Het Mossawa Center heeft verschillende Israëlische (televisie)media opgeroepen om de Arabische burgers bij de voor 17 maart a.s. geplande verkiezingen voor de Knesset op een behoorlijke en eerlijke wijze in beeld te brengen. De juridische afdeling van Mossawa heeft de organisaties een brief geschreven waarin ze de voortdurende ondervertegenwoordiging van Arabische burgers en hun politieke vertegenwoordigers in talkshows en nieuwsuitzendingen aan de orde stelt.

Deze ondervertegenwoordiging blijkt uit evaluaties en onderzoeken die door de Second Authority for Television and Radio zijn gepubliceerd. De Arabische bevolkingsgroep vormt circa 20% van de totale Israëlische bevolking. In de Israelische media zijn minder dan 3% van de studiogasten en 2% van nieuws- en politieke uitzendingen Arabisch terwijl 99% van de presentatoren joods zijn.

De directeur van het Mossawa Center, Jafar Farah, stelde: “Het is ontegenzeggelijk een recht van de Arabische gemeenschap om hun meningen te uiten en gehoord te worden zonder barriéres en beperkingen. Daarom is het de plicht van zowel de publieke als de commerciële zenders om een authentiek en representatief beeld te schetsen van de zienswijzen binnen de Arabische gemeenschap.

Aan het eind van de brief eist Mossawa dat de zenders voldoen aan hun plicht om de stem van de Arabische burgers te laten horen. De brief roept hen op om hen voldoende ruimte te bieden door het vergroten van het aantal Arabische studiogasten en commentatoren in nieuwsuitzendingen en talkshows zodat de unieke problemen en thema’s die binnen de Arabische gemeenschap van Israël spelen eveneens onder de aandacht van de kijkers gebracht worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten