donderdag 15 januari 2015

Israelisch politie heeft Arabische burger doodgeschoten in Rahat City

Vandaag ontvingen we het in vertaling hieronder weergegeven persbericht van het Mossawa Center in Haifa:


Gisteravond 14 januari heeft de Israëlische politie de 20-jarige Sami Al Ja’ar in Rahat City in de Negev doodgeschoten. Het politie stelt dat zij in dat gebied een huis doorzochten naar drugs toen een confrontatie met de locale bevolking begon. De politie reageerde op de stenengooiende burgers met gericht geweervuur hetgeen resulteerde in de door van Sami Al Ja’ar.

Hoewel de politie stelt naar drugs op zoek te zijn geweest, zijn er meerdere getuigen inclusief Knesset-leden en leden van de gemeenteraad die stellen dat Sami op geen enkele wijze bij drugshandel of -gebruik betrokken was. Hij kwam van zijn werk terug bij zijn huis en werd op de stoep van zijn eigen huis dodelijk getroffen. Volgens getuigen is er geen waarschuwingsschot gelost en werd Sami gericht doodgeschoten door de politie. Het gemeentebestuur van Rahat is op dit moment in staking gegaan uit protest tegen deze onmenselijke moord. 

Het Mossawa Center veroordeelt deze moord op een onschuldige voorbijganger. De juridisch afdeling van het Mossawa Center heeft een formele brief opgesteld en roept de Mahash, de organisaite die de incidenten onderzoekt waarbij politiemensen betrokken zijn, op om onmiddellijk met het onderzoek naar de gebeurtenissen van woensdagavond te beginnen. Mossawa heeft ook opgeroepen om de politieman die Sami heeft doodgeschoten onmiddellijk te schorsen totdat het onderzoek is afgerond.

Sami’s dood is het 49ste geval van een Arabische burger die gedood is door Israëlische veiligheidsdiensten. Sinds 2000 zijn 49 Arabische burger gedood, 36 van hen door politiemensen; in slechts 3 gevallen is de betrokken politieman veroordeeld en zelfs in die gevallen hoefden ze slechts een straf van 6 tot 14 maanden uit te zitten. Het meest recente voorbeeld is de dood van Kheir al-Din al-Hamdan, een 22-jarige inwoner van Kufr Kana in het noorden van het land die op 8 november 2014 werd doodgeschoten door politieagenten terwijl hij bij hen wegrende. Dit geval is slechts vluchtig onderzocht door de Mahash die het dossier al snel sloten. Het onderzoek had geen consequenties voor de betrokken politieagenten.

In 2003 heeft de Or commissie, die was opgericht om de gebeurtenissen van oktober 2000 te onderzoeken, bepaald dat het zonneklaar gemaakt moest worden dat het vuren met dodelijke munitie, inclusief sluipschuttervuur en zgn. rubberen kogels, op een enkele wijze kan dienen tot het terug- of uiteendrijven van grote groepen burgers door de politie. Deze bepaling wordt keer op keer door de Israëlische politie genegeerd wanneer het om Arabische burgers gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten