zaterdag 24 januari 2015

4 Palestijnen gearresteerd bij planten olijfbomen

Vandaag ontvingen we weer een persbericht van Operation Dove:


4 Palestijnen gearresteerd tijdens een actie in de heuvels ten zuiden van Hebron
Israelische troepen vielen deelnemers aan met stungranaten, traangas, waterkanonnen en fysiek geweld

Tijdens een door de Al Mubadara partij en het Volksverzet in de heuvels ten zuiden van Hebron georganiseerde actie om het recht van Palestijnen op toegang tot hun eigen land op te eisen op 23 januari bij het dorp Susiya, hebben Israelische troepen Palestijnse en internationale activisten aangevallen met stungranaten, traangas, waterkanonnen en fysiek en verbaal geweld. Bij deze actie hebben de Israëlische troepen vier Palestijnen gearresteerd.

Rond 11 uur ‘s ochtend probeerden ongeveer 150 mensen vanuit het dorp Susiya landerijen te bereiken die het eigendom zijn van Palestijnse families maar tussen een Israëlische legerbasis en de Israëlische nederzetting Suseya liggen, om daar olijfbomen te planten. Onmiddellijk werd het gebied tot afgesloten militaire zone verklaard door het Israëlische leger, maar de demonstranten probeerden het land alsnog te bereiken. Na 20 minuten arresteerden Israëlische militairen de eerste Palestijns, enkel omdat hij de hand van een Israëlische soldaat van zijn borst haalde. Enkele minuten later werd een tweede Palestijn gearresteerd. Het overgrote deel van de demonstranten bereikte het land en begon met het planten van olijfbomen. Israëlische soldaten en politiemensen duwden de menigte terug in de richting van Susiya. Tijdens hun charges zetten de Israëlische troepen stungranaten en traangas in, duwden de mensen in de groep en vielen en aan en arresteerden nog eens twee Palestijnen.

Rond 12.45 uur waren de deelnemers samengebracht op de heuvel van Susiya en liepen langzaam van de Israëlische troepen vandaan terwijl deze nog steeds traangas inzetten en de waterkanon.

De afgelopen vijf dagen is het geweld van het Israëlisch leger in de heuvels ten zuiden van Hebron toegenomen. Operation Dove heeft zes gevallen van direct geweld tegen Palestijnen geregistreerd. Op 19 januari doodden Israëlische soldaten een schaap in de buurt van het dorp Tula terwijl zee en kudde wegjoegen die eigendom van een Palestijn was. Op 20 januari arresteerden Israëlische soldaten een 14 jarige Palestijn terwijl hij de schapen liet grazen in de buurt van het dorp Maghayir Al Abeed. Diezelfde dag verwoestte het Israëlisch leger 4 gebouwen in het dorp Ar-Rifa'iyya.

Operation Dove onderhoudt een internationale aanwezigheid in At-Tuwani en de heuvels ten zuiden van Hebron sinds 2004.

Foto’s: http://goo.gl/jCidYm
Video: http://goo.gl/ctjy0N

Geen opmerkingen:

Een reactie posten