maandag 19 januari 2015

Eén Arabische dode en tientallen gewonden na gewelddadige confrontatie met politiek tijdens begrafenis Sami Al-Ja’ar

Vandaag ontvingen we het onderstaande persbericht van het Mossawa Center:


Gisteravond kwam de 43-jarige Sami Ziadna om het leven tijdens bij het gewelddadig optreden van de politie bij de begrafenis van de 20-jarige Sami Al-Ja’ar. Ja’ar was gedood tijdens een politieactie op 14 januari in Rahat. De politie schoot toen met scherp waardoor Sami Al Jaár om het leven kwam die volgens getuigen niets van doen had met het drugsonderzoek waarmee de politie bezig was. Het ministerie van Justitie verklaarde op donderdag 15 januari dat ze een onderzoek naar het incident waren begonnen. Het autopsie-onderzoek nam een ongebruikelijk lange periode van vier dagen in beslag waarna het lichaam afgelopen zondag werd vrijgegeven om te worden begraven. 


De Israëlische politie was aanvankelijk met het gemeentebestuurvan Rahat en de familie Al-Ja’ar overeengekomen om weg te blijven bij de begrafenis om verdure spanningen te voorkomen. Toch kwam één politiewagen bij de begrafenis waardoor de menigte die de begrafenis bijwoonde werd geprovoceerd. Grote aantallen politiemensen weren opgeroepen en reageerde met traangaskanonnen, geluidsgranaten en gericht vuur. 

De directeur van Mossawa, Jafar Farah verklaarde: “Lieberman en Aharonovitch proberen de Arabisch gemeenschap te gebruiken in de campagne van hun (rechtse) partij Yisrael Beiteinu voor de komende verkiezingen. Het aantal Arabische burgers van Israël dat bij racistisch geweld is omgekomen bedraagt thans 50. Het brute optreden van de politie is een schande voor de democratie.”

Het “High Follow Up Committee” heeft opgeroepn tot een algemene staking op dinsdag 20 januari. Het Mossawa Center roept de politie op om Rahat te verlaten evenals allerlei andere Arabische steden waar het waarschijnlijk tot demonstraties komt, om de burgers in staat te stellen vreedzaam te demonstreren en ook tot het afsluiten van de toegangswegen tot deze steden om verder geweld te voorkomen.

Het Mossawa Center roept ook nog steeds op tot een spoedige afronding van het onderzoek naar de dood van Kheir Il Hamdan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten