woensdag 18 juni 2014

Luchtmachtoefeningen tussen nucleaire installaties

Rond 10 uur vanochtend werden burgers van Denekamp, Oldenzaal en Enschede opgeschrikt door een luide knal die ruiten deed rinkelen. Gedacht werd aan een straaljager maar de Koninklijke Luchtmacht liet al snel weten dat de Nederlandse F16's, die ook al enkele jaren van de voormalige Vliegbasis Twenthe zijn vertrokken, niet in deze regio vlogen. Vervolgens werd gespeculeerd over een meteoorinslag, maar daarvan bleek ook geen spoor te vinden.


Pas laat in de middag liet de Duitse luchtmacht weten dat de knal was veroorzaakt door een Eurofighter die tijdens een oefenvlucht boven de grens door de geluidsbarriere was gegaan. Dat de knal ook in Nederland te horen was geweest zou zijn gekomen omdat het betrekkelijk windstil was, aldus de verklaring van de Luftwaffe.


De Nederlandse luchtmacht bleef echter twijfelen aan deze lezing. Haar controlesysteem had maandagochtend helemaal geen toestellen waargenomen die in de Duitse lezing passen. Volgens de Twentsche Courant Tubantia gaat de Nederlandse luchtmacht uit van een andere oorzaak dan wat haar Duitse collega's aangeven. De knal zou zijn veroorzaakt doordat in Nordhorn met bommen werd gegooid tijdens een NAVO oefening.


Dit bracht aan Duitse zijde de pennen weer in beweging. Zoveel tegenstrijdige berichten over incident dat over de landsgrenzen te horen was geweest en dat met een oefenbombardement te maken zou hebben in een regio met op korte afstand rond die bommenafwerpplaats een groot aantal nucleaire installaties (één kerncentrale, een splijtstofstavenfabriek, twee uraniumverrijkingsfabrieken en diverse bovengrondse opslagplaatsen voor nucleair afval): volstrekt onverantwoord. De antikernenergiebeweging in en rond Gronau eist dan ook volledige openheid van de Duitse overheid over wat er maandag precies is gebeurd, de vliegroutes en het bommenafwerpgebied bij Nordhorn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten