vrijdag 20 juni 2014

Dramatische verhalen over schipbreuk en andere rampen

De situatie van Syrische vluchtelingen stond ook centraal tijdens de vergadering van Syria’s Request Netwerk in de avonduren van diezelfde Wereldvluchtelingendag. De toestand in Syrië en de omliggende landen is zo dramatisch dat velen er alles voor over hebben om naar West-Europa te vluchten. Dat leidt tot hardverscheurende verhalen waarvan we er enkele hebben gehoord en waarvan we ook overwegen om er meer op te tekenen en deze verder wereldkundig te maken.


Een broer van één van de aanwezige Syriërs zag het niet langer zitten in Syrië en is via Turkije naar Griekenland gevlucht. 


De boot waar hij op zat is gezonken. De meeste opvarenden zijn daarbij opgekomen. Hartverscheurende taferelen omdat ouders hun kinderen niet konden redden in het koude water. De broer van onze zegsman was te ver van de boot afgedreven en heeft uiteindelijk zes uur in het water gelegen. Een half uur langer en hij had het niet overleefd. Met zware onderkoelingsverschijnselen heeft hij enkele dagen in een Grieks ziekenhuis gelegen, zijn familie in grote onzekerheid latend. Onze zegsman is hem uiteindelijk in Griekenland gaan ophalen en hij is nu in Nederland.

De paar overlevenden van deze boottocht die samen uren in het water hebben gelegen hadden het gevoel opnieuw geboren te zijn als broers van elkaar. Het waren mensen met verschillende religieuze achtergronden, maar in het koude zeewater en hun doodsstrijd deed dat er niet toe. En waarom doen ze dit? Omdat het in Syrië nog erger is dan dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten