woensdag 21 mei 2014

Zo komt het wel heel dichtbij (2)

Op dezelfde dag dat we tijdens onze studiereis het Palestijnse dorp At Tuwani bezochten, waar het Israëlisch leger begin april een aantal Palestijnse onderkomens vernielden, bezochten we op onze terugweg naar Bethlehem de Tent of Nations van de familie Nassar. Vandaag bereikte ons, via de Nederlandse organisaties Vrienden van Sabeel en Kairos Palestina die de Tent of Nations moreel en financieel ondersteunen, het bericht dat het Israëlisch leger op het terrein van de Tent of Nations 150 bomen heeft verwoest.


Het (in het Nederlands vertaalde) persbericht van de Tent of Nations) luidt als volgt:
In de ochtend van 19 mei 2014 heeft het Israëlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations verwoest. De Tent of Nations is het boerenbedrijf van de Palestijnse christelijke familie Nassar, dat ook gebruikt wordt als ontmoetingsplek voor christenen, joden en moslims en dialoog faciliteert onder het motto: “Wij weigeren vijanden  te zijn.” Daoud Nassar, directeur van de Tent of Nations, schreef: “De Israëlische bulldozers kwamen naar de vruchtbare vallei van de boerderij waar we tien jaar geleden fruitbomen hebben geplant en verwoestten er de terrassen en al onze bomen. Meer dan 1500 abrikoos- en appelbomen, evenals wijnstokken, werden vermorzeld.”

De familie Nassar beschikt over eigendomsbewijzen van het land die teruggaan op de Ottomaanse tijd. Al jaren staat de familie onder grote druk om het land te verkopen aan de staat Israël. Het land zou dan gaan horen bij een ring van illegale nederzettingen rondom Bethlehem. De familie Nassar heeft al jaren geleden zijn rechten op het land aanhangig gemaakt bij het Israëlische Hooggerechtshof. De beroepsprocedure bij het gerechtshof loopt nog.

  
De Tent of Nations is niet de enige plek die te maken heeft met dreigende annexatie of verwoesting van bomen. In Beyt Jala dreigen 58 merendeels christelijke families door de bouw van de muur gescheiden te worden van hun olijfboomgaarden. De uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof over deze zaak wordt vlak na het Pausbezoek verwacht. Na deze provocatie wordt die uitslag niet met vertrouwen tegemoet gezien. Onheilspellend zijn ook het toenemende aantal price tags: vandalisme bij moskeeën en kerkgebouwen door radicale Israëli’s in reactie op het verwijderen van illegale nederzettingen op de West Bank. Kortom, op allerlei vlakken staan de Palestijnse christenen, maar eigenlijk de Palestijnen in het algemeen, ernstig onder druk.

 voor en na de Israëlische bulldozers
Vrienden van Sabeel Nederland en Kairos Palestina Nederland roepen op tot solidariteit en betrokkenheid bij Palestijnen en Joden die zich inzetten voor een rechtvaardige vrede.

Daartoe geven ze de volgende mogelijkheden:

  • leef mee met de familie Nassar door een bericht te sturen naar dnassar@tentofnations.org of een kaartje naar Tent of Nations, Nassar Family, P.O.Box 28, Bethlehem, Palestine
  • bid voor de familie Nassar, persoonlijk of in de voorbede tijdens de kerkdienst komende zondag
  • maak een gift over: voor iedere 10 euro kan een nieuwe boom worden geplant. Dit kan op Postbank NL33INGB0003276280 t.a.v. Stichting Vrienden van Sabeel Nederland te Culemborg o.v.v. Tent of Nations
  • stuur een brief naar de Tweede Kamer waarin u uw zorgen uit. Zie de voorbeeldbrief& alle mailadressen in de bijlagen en op de websites van www.kairospalestina.nl en www.vriendenvansabeelnederland.nl.- stuur een brief aan de Israëlische ambassadeur in Nederland, Haim Divon, info@hague.mfa.gov.il met kopie aan de Palestijnse ambassade, pgd@planet.nl 
 
Wilt u meer doen? Laat het dan weten aan Meta Floor, tel. 06 488 09 550 of via floormeta@hotmail.com
Voor updates over de situatie kunt u de websites www.kairospalestina.nl en www.vriendenvansabeelnederland.nl volgen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten