zaterdag 24 september 2016

Muziek is een wereldtaal

Vanmiddag traden in de veertien dagen geleden geopende koffiebar “Stoet” in de Openbare Bibliotheek Enschede leerlingen en docenten op van de Ennana Muziekschool. Wederom in het kader van het Festival De Oriënt.

de maestro Elias Musaki geflankeerd door twee van zijn leerlingen

Enkele toepasselijke fragmenten uit de bij deze gelegenheid verspreide flyer:


Ennana Muziekschool is de eerste school van heel Europa die onder andere oriëntaalse muziek biedt aan kinderen. De leerlingen van deze school zijn tussen de 6 en 18 jaar en staan onder leiding van maestro Elias Musaki. Het oriëntaalse staat symbool voor vele landen uit het oosten. De basis van onze cultuur. Het oriëntaalse is een verlenging van de Syrische kerkmuziek. Ennana muziekschool wil dit uitbreiden door de basismethode te leren van de muziek in het algemeen en dan de oriëntaalse muziek van onze cultuur.

Wereldwijde vrede door muziek te maken. Dat is het doel van Ennana muziekschool. De kinderen zijn onze toekomst. Wij moeten hen laten kennismaken met onze cultuur, onze achtergrond, waar wij vandaan komen. Dat is allemaal mogelijk met de muziek.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat actief muziek maken een geschikt middel is voor een betere basis van de opvoeding. Zoals bijvoorbeeld conflicten van de puberteit, gevoelens van agressiviteit en trots te verzachten en onzekerheid te ondersteunen. Muziek maken kan innerlijke verscheurdheid en sterk wisselende stemmingen opvangen. Kinderen met een gemiddeld IQ ontwikkelen zich de eerste jaren op de basisschool op een zelfde manier. Na vijf jaar op school en vier jaar uitgebreid muziekles vertonen de kinderen op de muziekactieve basisscholen een hoger IQ. Dit kunnen kinderen allemaal leren bij Ennana muziekschool. Er zijn docenten die de kinderen onderwijzen en leren wat muziek is en hoe je ermee om kunt gaan.

Het toekomstbeeld van de school is om een groot, oriëntaals orkest te maken (…) Muziek heeft een positief effect op onze toekomst dat ervoor zorgt het leven te kunnen begrijpen. Muziek is een universeel communicatiemiddel dat de macht heeft om mensen bij elkaar tee brengen, ongeacht in welk land ze leven, ongeacht hun gebruiken en gewoontes. Muziek uit de directe herkomst van het volk waar zij vandaan komt, hun geschiedenis, hun traditie, hun wensen en hun dromen.

Tegelijkertijd opent muziek de mogelijkheid met anderen te communiceren en banden van vriendschap te creëren waardoor begrip ontstaat en er versterking is bij onderlinge relaties en het behouden van wereldwijde vrede.Geen opmerkingen:

Een reactie posten