woensdag 31 december 2014

Oudjaar in de Palestijnse gebieden

Vandaag verstuurde "Operation Dove', de internationale vredesorganisatie die we tijdens onze studiereis hebben bezocht, het volgende persbericht:


Aanval kolonisten voor prijzengeld en het Israëlisch leger vernietigd huizen in de heuvels ten zuiden van Hebron

Israëlische kolonisten steken brand in een huis in Ad-Deirat. Het Israëlisch leger vernietigd een tent in Al-Mafaqarah

Rond 3 uur in de vroege ochtend van 31 december hebben Israëlische kolonisten een Palestijns huis in het dorp Ad-Deirat in de heuvels ten zuiden van Hebron aangevallen. Krap tien uur later heeft het Israëlisch leger een tent vernield in het dorp Al-Mufaqarah.

Volgens Palestijnse getuigen schreven twee kolonisten om 3 uur ’s nachts met een zwarte spuitbus naast de voordeur van een Palestijns huis in het dorp Ad-Deirat een zin waarin zij alleen het woord “wraak” herkenden. Vervolgens sloegen de kolonisten een raam in en gooiden een molotov-cocktail naar binnen. De molotov-cocktail heeft meubels en het televisietoestel beschadigd maar geen Palestijnen verwond omdat deze in een andere kamer sliepen.

Diezelfde dag, rond 12.50 uur, vernielden Israëlische troepen een tent en een betonnen vloer voor een tent die beide toebehoorden aan een Palestijnse familie in het dorp Al-Mufaqarah. In de tent lag eten voor de schapen opgeslagen en brandhout voor de familie waarmee ze zich tegen de kou konden beschermen.

Palestijnen in de heuvels ten zuiden van Hebron hebben te lijden onder de Israëlische kolonisten sinds de jaren ’70. De kolonisten bezetten het land van de Palestijnen en ontnemen de Palestijnen daarmee hun belangrijkste bestaansmiddelen. Bovendien beroven de kolonisten, met hun voortdurend geweld, de Palestijnen van hun normale leven en perken hun bewegingsvrijheid in. Dit alles met het oogmerk hen de heuvels ten zuiden van Hebron te doen verlaten.

De dorpen Ad-Deirat en Al-Mufaqarah liggen in C-gebied, dat wil zeggen onder Israëlisch militair en civiel bestuur. Dat betekent dat alle bouwactiviteiten goedgekeurd moeten worden door de Israëlische autoriteiten. Israël ontzegt de Palestijnen het recht om te bouwen op de 70% van het C-gebied, hetgeen ongeveer 44% van de Westelijke Jordaanoever omvat, terwijl binnen de resterende 30% allerlei beperkingen gelden die de Palestijnen feitelijk verhinderen enige bouwactiviteit te ondernemen, aldus de OCHA.

Desondanks zijn de Palestijnse gemeenschappen in de heuvels ten zuiden van Hebron nog steeds ten volle gecommitteerd aan geweldloos volksverzet tegen de Israëlische bezetting.

Operation Dove onderhoudt een internationale aanwezigheid in At-Tuwani in de heuvels ten zuiden van Hebron sinds 2004.

Beelden van aanval van de kolonisten in Ad-Deirat: http://goo.gl/hrU4RJ

Video van de vernieling in Al-Mufaqarah: http://youtu.be/Veht8zZuCfY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten