zaterdag 4 oktober 2014

Oorlog is geen spelletje

Vandaag is uitgeroepen tot "Internationale Actiedag tegen Drones". Terwijl onder andere bij onze oosterburen massaal gehoor werd gegeven aan oproepen om in actie te komen tegen deze onbewapende gevechtsvliegtuigen, bleef de actie in Nederland beperkt tot de publicatie door Stop Wapenhandel van een rapport over de financiering van de ontwikkeling en productie van deze vliegende killer robots vanuit onze pensioensfondsen en tot een straatactie in Enschede. Deze staatactie komt ten dele voort uit het mini-symposium dat Enschede voor Vrede samen met de Wetenschapswinkel tijdens de afgelopen Vredesweek op 24 september over drones organiseerde.


"ISIS kan F16's neerhalen" stond vanochtend met chococaleletters op de voorpagina van de Telegraaf. Bij Trouw was vanochtend een uitgave van Artsen zonder Grenzen bijgesloten, "In de Frontlinie" genaamd. Dat geeft precies het probleem aan. Bij de oorlogen waarbij het Westen is betrokken worden de Westerse militairen zo ver mogelijk buiten het zicht en het bereik van "de vijand" gehouden. Zo beperkt het Westen zich in de oorlog in Irak en Syrië zoveel mogelijk tot bombardementen uit de lucht en krijgen Nederlandse militairen in eigen land de opdracht zich zo weinig mogelijk in het openbaar in uniform te tonen omdat ze anders doelwit zouden zijn. De enige Westerlingen die "de vijand" te pakken kan nemen zijn de Westerlingen die wel hulp op de grond proberen te bieden. Journalisten en hulpverleners zoals die van Artsen zonder Grenzen. Met afschuw werd ook vandaag weer gereageerd op de onthoofding gisteravond van de 47-jarige Britse hulpverlener Alan Henning door IS. Die afschuw is terecht. Maar dit soort laffe moorden hangen ook wel degelijk samen met het feit dat het Westen meer belang lijkt te hechten aan de veiligheid van haar militairen dan aan die van haar niet-militaire burgers, laat staan die van de burgerbevolking ter plaatse.

De inzet van militaire drones is een volgende stap in die ontwikkeling. De piloot annex boordschutter hoeft zich geen zorgen te maken over de luchtafweer van "de vijand" maar zit, al dan niet in uniform, op enkele duizenden kilometers afstand in het operatiecentrum in de Nevada-woestijn. En de volgende ontwikkeling, waar generaal b.d. Kees Homan op het genoemde minisymposium op 24 september voor waarschuwde, is dat die piloot annex boordschutter er helemaal niet meer aan te pas komt en de oorlog geheel geautomatiseerd wordt.


Tegen deze ontwikkeling, die begint met de aanschaf van militaire drones voor verkenningsvluchten maar al heel snel verder kan gaan in de richting van bewapende drones en via semi-automatische wapensystemen naar volledig automatisch, is Enschede voor Vrede een handtekeningenactie begonnen.


Om mensen een idee te geven waar het bij militaire drones om gaat is op de bestrating van de Oude Markt in de Enschedese binnenstad met zwart landbouwplastic op ware grootte als het ware de schaduw aangebracht van een overvliegende drone van het type MQ-9 REAPER die Nederland nu in bestelling heeft.


De meeste mensen die we aanspraken hadden nog nooit van drones gehoord of dachten bij dit woord aan kleine onschuldige vliegtuigjes waarmee je foto's vanuit de lucht kon maken of pakketjes kon laten bezorgen. Dat er ook drones bestaan van 20 bij 11 meter, zoals de MQ-9 REAPER, of zelfs nog grotere, en dat deze bewapend zijn en de burgerbevolking in diverse conflictgebieden terroriseren was voor de meeste mensen nieuw. Sommigen moesten die even op zich in laten werken. Een paar kwamen, nadat zij het flyertje hadden gelezen, weer terug om alsnog hun handtekening te zetten.De tekst van het flyertje luidde als volgt:


OORLOG IS GEEN
SPELLETJE!


Drones zijn vliegende robotjes. Reuze handig om pakketjes mee door de lucht te sturen of om foto’s mee te maken van grote hoogte. Leuke kleine vliegtuigjes of helikoptertjes om mee te spelen. Maar bij militaire drones gaat het om heel andere dingen. We hebben het dan over veel grotere onbemande vliegtuigen die eindeloos kunnen blijven rond-vliegen boven verdachte locaties en vanuit de lucht beschietingen op de grond kunnen uitvoeren terwijl de piloot en de schutter veilig thuis zitten. Alsof ze aan het schieten zijn in een computergame.


Ook het Nederlandse leger wil nu dit soort grotere drones aanschaffen en wel van het type MQ-9 REAPER. Deze drones hebben een spanwijdte van 20 meter en een lengte van ruim 11 meter. Op de grond hebben we de schaduw aangebracht die zo’n drone zou geven als deze boven de Oude Markt zou hangen. De Tweede Kamer heeft met deze aanschaf ingestemd onder de voorwaarde dat deze alleen voor verkenningsdoeleinden ingezet zouden worden en niet voor beschietingen.

De scheidslijn tussen beide is echter heel dun. Er kunnen in een hand-omdraai wapens aan een REAPER gehangen worden. Daarom verzamelen we vandaag op de Internationale Aktiedag tegen Drones handtekeningen onder de oproep: “Draai de bestelling terug en leg in ieder geval vast dat Nederland haar drones nooit zal bewapenen.”

U kunt uw handtekening ook zetten op onze website:
www.enschedevoorvrede.nl/handtekeningen-tegen-aanschaf-van-drones/
Na afloop is de "schaduw" weer netjes opgerold om nog eens voor dit doel gebruikt te kunnen worden. Groepen die deze actie in hun eigen woonplaats willen uitvoeren, kunnen hem lenen. Contact via info@enschedevoorvrede.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten