zaterdag 7 februari 2015

Israëlische troepen arresteren twee herders in de heuvels ten zuiden van Hebron

Dorpelingen voorkomen de arrestatie van een derde Palestijn door geweldloze actie

In de ochtend van 6 februari arresteerden Israëlische soldaten twee Palestijnse herders. Eén van hen was slechts 16 jaar oud. De soldaten probeerden ook een derde Palestijnse herder te arresteren, maar dorpelingen voorkwamen deze arrestatie door een geweldloze actie.


Rond 10:40 uur in de ochtend weidden vier Palestijnse herders hun kuddes in de Khelly vallei, bij het dorp At-Tuwani in de heuvels ten zuiden van Hebron, toen de veiligheidschef van de nederzetting Ma’on arriveerde en het leger belde om te voorkomen dat de herders op het land kwamen waarop de nederzetting wil uitbreiden. Om 10:55 uur arriveerde een jeep van het Israëlisch leger en de soldaten begonnen achter de herders aan te rennen. De herders, alle jonge jongens, waren bang en vluchtten weg. De soldaten kregen één herder te pakken en werkten hem tegen de grond. In de tussentijd waren Palestijnse inwoners van At-Tuwani op de soldaten afgelopen en bevrijdden de herders door een geweldloze actie. De soldaten bleven achter drie herders aan zitten toen deze de kuddes terug naar het dorp driven. Eén van hen slaagde erin opnieuw te ontkomen, terwijl de twee anderen er niet in slaagden aan de soldaten te ontsnappen. Rond 11.30 uur warden ze door de soldaten in de legerjeep gezet en weggevoerd. Rond 8 uur ‘s avonds warden ze vrijgelaten.
Sinds het begin van dit jaar is dit de vijfde keer dat Palestijnse herders worden lasting gevallen in Khelly. De Israëlische bestuurders hebben Khelly in september 2013 tot een verboden militair gebied verklaard en sindsdien is het de plaats van veelvuldige bedreigingen en gewelddaden door Israëlische kolonisten en het Israëlisch leger. De vallei is echter Palestijns gebied waar de Palestijnen hun verzet voortzetten door middle van alledaagse activiteiten in dit gebied.

Operation Dove onderhoudt een permanente aanwezigheid in At-Tuwani en de heuvels ten zuiden van Hebron sinds 2004.

Foto’s: http://goo.gl/SDGtTdVideo: http://goo.gl/VUa1mp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten