Het eerste concertje vond plaats in de Openbare Bibliotheek in het centrum van de stad waar Emrah Oguztürk verschillende blaasinstrumenten bespeelde met muziek uit de bijbehorende culturen uit de Koerdische, Armeense en Ponto-Griekse regio's in Anatolië, het hedendaagse Turkije.
Met name de "tulum", de Anatolische doedelzak, sprak erg tot de verbeelding van het schaarse maar wel zeer geïnteresseerde publiek.
Na dit optreden in de binnenstad, waren de nadrukkelijk ook de stadsdelen van Enschede aan de beurt. Bij Power Zuid, waar mensen gestimuleerd worden hun eigen talenten verder te ontwikkelen, vond het optreden enthousiast onthaal.
Vooral ook, omdat hier veel mensen aanwezig waren die zelf uit het Midden-Oosten afkomstig waren en veel van de muziek en de muziekinstrumenten herkenden. Het kwam tot een interessante interactie met de zaal over de verschillende muziekstijlen in de verschillende regio's, van Iran tot Europa en van Syrië tot de Zwarte Zee. Emrah vertelde desgevraagd dat hij vorig samen met het Nederlands Blazers Ensemble de 8ste symfonie van Mahler heeft gespeeld als muzikale ontmoeting tussen West-Europa en de Oriënt:
Hij bespeelde toen de "duduk", een traditioneel Armeens instrument. Eigenlijk hèt Armeense instrument.
Na nog een aantal verzoeknummers bij Power Zuid gespeeld te hebben ging het naar de Ontmoetingskerk in stadsdeel Oost waar Emrah's vertolking van Oriëntaalse muziek uitstekend aansloot bij een daar georganiseerde bijeenkomst over de situatie in Palestina.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten