zondag 2 oktober 2016

Van het een komt het ander, ook over de grens

Het Festival De Oriënt dat in het kader van de Vredesweek 2016 in Enschede werd georganiseerd is ook onze Duitse oosterburen niet ontgaan. Tijdens het kampvuurgesprek over vluchtelingen dat vorige week vrijdag in het kader van die Vredeswerk op de Oase plaatsvond kreeg Enschede voor Vrede dan ook te horen waarom ze voor deze bijeenkomst geen oriëntaalse muziek had geregeld. Schuldbewust vraag je dan om een herkansing en die werd vanmiddag geboden door het Früchtefest waarmee de Oase traditiegetrouw haar zomerse activiteitenprogramma afsluit.


En zo werd ook de Vredesweek 2016 met een week verlengd zodat ze dit jaar naast de Internationale Dag van de Vrede ook de Internationale Dag van Geweldloosheid (op 2 oktober, de geboortedag van Mahatma Gandhi) omvatte.De door het Festival De Oriënt binnen één week geregelde oriëntaalse muziekgroep bleek echter niet de enige uit de Oriënt afkomstige groep te zijn. De Syrisch-Orthodoxe kerk in Gronau had haar meisjeskoor aan de Oase uitgeleend die onder leiding van de in Nederland wonende Elias Musaki een drietal Aramees liederen ten gehore bracht.

v.l.n.r. Eren Yildirim (percussie), Emrah Oguzturk (blaasinstrumenten en zang) en Orkan Agir (baglama)

Daarna was echter het Emrah Oguzturk Trio aan de beurt om op te treden. Het speelde verschillende melodiën uit de verschillende culturele tradities die Anatolië rijk is: Armeens, Turks, Koerdisch maar ook de muziek van de kleine minderheid van de Lazen.


Voor de muziek van zoveel verschillende culturen had Emrah Oguzturk een koffer vol blaasinstrumenten meegenomen waar hij steeds voor elk muziekstuk weer een ander instrument uit tevoorschijn toverde.


Tijdens hun optreden begon het steeds harder te regenen. 


De organisatie had daar echter rekening mee gehouden en links en rechts voor het podium tenten opgesteld waar het aanwezige publiek dat kort daarvoor nog recht voor het podium had gezeten een droog onderkomen kon zoeken. (Op de foto is de tent ter rechterzijde te zien; de foto werd genomen vanuit de beter - en met een flinke Enschedese delegatie - gevulde tent ter linkerzijde.)


De bedankjes moesten door de organisatie echter dwars door de stromende regen naar het podium gebracht worden.


In één van de tenten vergaderde de AktionsKreis Umwelt uit Gronau over de 30ste verjaardag van de maandelijkse Sonntagsspaziergang rond de Urenco-fabriek in Gronau die op zondag 6 november a.s. “gevierd” mag worden.


Elke eerste zondag van de maand, dus ook vanmiddag, vindt, komende maand dus al 30 jaar lang, een Sonntagsspaziergang annex kleine protestactie tegen de uraniumverrijkingsfabriek in Gronau plaats.


En zo zal ook deze bijeenkomst in de Oase wel weer tot een vervolgactie leiden. Op het prikbord in het kampgebouwtje is de verbinding te zien tussen de Walk of Peace, het Früchtefest en de antinucleaire activiteiten die later deze maand zullen plaatsvinden. 


De vruchten van verschillende samenkomsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten