maandag 21 maart 2016

Leidt het Associatieverdrag tot een Nieuwe Koude Oorlog?

Vanavond organiseerde Enschede voor Vrede in de Openbare Bibliotheek in Enschede een bijeenkomst over het Associatieverdrag met Oekraïne waar op 6 april a.s. een referendum wordt gehouden. Als spreker was prof.dr. Kees van der Pijl uitgenodigd die al eens eerder in Enschede is geweest om over de oorlog in en rond Oekraïne te spreken en die thans campagne tegen het verdrag voert onder de naam Oorlog is geen Oplossing.


Van der Pijl betoogde dat het Associatieverdrag helemaal niet in het belang van de Oekraïense bevolking is. Het is geen handelsverdrag tussen twee gelijkwaardige partners, maar feitelijk een koloniaal verdrag waarin de Europese Unie haar eigen economisch systeem en daarbij horende regelingen aan Oekraïne oplegt. Oekraïne moet aan al deze regels voldoen, maar krijgt erover geen enkele zeggenschap en dat is precies de verhouding tussen een koloniale macht en haar kolonién.Waar het Westen Poetin verwijt Oekraïne in de Russische invloedssfeer te willen houden, maakt het zich zelf via dit Associatieverdrag schuldig aan het uitbreiden van haar eigen invloedssfeer over Oekraine. Niet alleen economisch, maar ook militair. De artikelen 4 en 10 van het Associatieverdrag gaan niet over handel, maar over de integratie van Oekraïne in de veiligheidsstructuren van de Europese Unie die niet losgezien kunnen worden van die van de NAVO. 

Al met al heeft deze Europese geopolitiek waarin nadrukkelijk de confrontatie met Rusland is gezocht, geleid tot een oorlog in Oekraïne zelf met 9.000 doden en twee miljoen vluchtelingen en tot een ware nieuwe Koude Oorlog met Rusland die volgens veel analisten gevaarlijker is dan de oorspronkelijke Koude Oorlog. Volgens Van der Pijl voldoende reden om "nee" te stemmen bij het referendum en de Europese regeringen op te roepen om vervolgens de onderhandelingen met Oekraïne maar ook met Rusland opnieuw aan te gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten