25 jaar geleden, in 1988, lokaliseerde Herman Finkers in zijn "Kroamschudd'n in Mariaparochie" het geboorteverhaal van Jezus in het Twentse Mariaparochie in plaats van Bethlehem. Hierop geïnspireerd werd in de "Serious Request"-periode van 19 t/m 24 december in Enschede een culturele kerstmarkt gehouden. De podia in de Grote Kerk, het Muziekcentrum en het Wilminktheater werden met elkaar verbonden door de "Bethlehem Boulevard".
Voor Enschede voor Vrede en de Oecumenische Vrouwengroep Twente-Bethlehem was dit aanleiding om aandacht te vragen voor het echte Bethlehem waar de "Boulevard" sterk gehinderd wordt door de acht meter hoge, alom aanwezig afscheidingsmuur. Eigenlijk was het de bedoeling om foto's van die afscheidingsmuur achter de ramen te hangen van het leegstaande pand recht tegenover de fastfood-locatie "De Muur" die eveneens langs de Bethlehem Boulevard loopt, maar de eigenaar van het pand was bang voor schade aan het gebouw dat hij twee weken later overigens ging verbouwen.
In plaats van een fotowand in de openbare ruimte is een doorlopende fotocarrousel opgesteld in de Wonne, eveneens gelegen langs de Bethlehem Boulevard. Met foto's werd de afscheidingsmuur in Bethlehem in beeld gebracht evenals het initiatief van de Bethlehemse vrouwengroep om grote muurposters met hun verhalen aan de afscheidingsmuur op te hangen. Tijdens een bezoek aan de Enschedese wijk Roombeek werden ze daartoe geïnspireerd door de verhalen van Enschedeërs die waren geschreven op de afscheidingswand die een tijdlang om het door de vuurwerkramp getroffen gebied heeft gestaan. De Oecumenische Vrouwengroep Twente-Bethlehem heeft nog een aantal van die muurposters bekostigd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten