woensdag 7 juni 2017

Syrische Nederlandse wint publieksprijs verhalenwedstrijd

In het kader van de jaarlijkse Week van de Amateurkunst (WAK) organiseerden het huisaanhuisblad “Huis aan Huis”, de Openbare Bibliotheek Enschede en de Enschedese boekhandel Broekhuis een verhalenwedstrijd rond het thema “Samen”. Dat thema was vooral gekozen, zo betoogde Bibliotheek-directeur Gerard Kocx vanavond bij de prijsuitreiking, om een punt te maken tegen het egoïsme en de regering van de “Dikke Ik” die hand over hand toenemen.


Er waren 23 verhalen ingestuurd waar de jury vijf potentiële prijswinnaars uit selecteerde. Gedurende het Pinksterweekend kon de Enschedese bevolking de vijf genomineerde verhalen lezen en haar stem uitbrengen op het in hun ogen beste verhaal. Dat hebben uiteindelijk meer dan 400 mensen gedaan.

En de publieksprijs viel op het verhaal “Omar en zijn trouwe vriend” van de in Syrië geboren maar alweer 16 jaar in Enschede woonachtige Yasmin Khalaf-Haidar, in 2016 nog de Enschedese Ambassadeur van de Vrede. Ook de vakjury was lovend en vond met name de zinnen “Hij woont in Syrië en Syrië woont in hem.” en “Lot of noodlot bepaalt of het een kogel wordt of een excuus.” mooi en indrukwekkend. Ook de keuze voor de onafscheidelijke band tussen een musicus en zijn instrument werd door de jury geroemd.

In een reactie liet Yasmin weten dat de oproep van de jury om vooral door te gaan met schrijven beslist niet aan dovemansoren was gericht. “Mijn vader was dichter in Damascus en ik ben opgegroeid tussen taal en muziek.”

Vermeldenswaard is in dit verband dat een veel recenter naar Enschede gevluchte Syriër ook een verhaal had ingestuurd en door de jury een hiervoor speciaal in het leven geroepen aanmoedigingsprijs kreeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten