zondag 13 december 2015

Kennis ten behoeve van wie?

Vandaag is de Enschedese voorstadhalte "Enschede Drienerlo" omgedoopt tot "Enschede Kennispark". Een voortvloeisel van het steeds verder toenemend marktdenken van de iets verderop gelegen Universiteit Twente die in de jaren '60 werd gevestigd op het voormalige landgoed Drienerlo. De universiteit zelf en allerlei (studenten)organisaties voerden de naam "Drienerlo" met enige zelfspot als verwijzing naar een nauwelijks bestaande identiteit. En hoewel het station op het grondgebied van de voormalige marke Twekkelo ligt in plaats van op dat van de voormalige marke Driene, heeft ook dit aanvankelijk de onofficiële naam van het universiteitsterrein overgenomen.


Tot vandaag dus. Enkele jaren geleden werd het terrein van de universiteit al opengelegd. Louter om redenen van beeldvorming en niet om verkeerstechnische redenen werd een viaduct dat het terrein scheidde van het er tegenoverliggende bedrijven terrein en beide terreinen werden omgedoopt tot "Kennispark". En vanaf vandaag moet het station aan diezelfde naam geloven. "Drienerlo" wordt uitgezwaaid en het "Kennispark" moet welkom worden geheten.


Maar met het uit de weg ruimen van de scheiding van wetenschap en bedrijvigheid tot één groot kennispark is natuurlijk wel de vraag wie of wat in dat geheel de sturende factor gaat worden. Wat dat betreft is het al veelzeggend dat in het gebouw dat prominent op bovenstaande foto staat een afdeling van het Commando Dienstencentra van het Ministerie van Defensie is gevestigd. Een belichaming, zo lijkt het, van het militair-industrieel-academisch complex.

Maar wie goed kijkt ziet links van het spandoek op de bovenstaande foto, tegen de zijgevel van het Dienstencentrum van Defensie op een meterkast een klein protest hiertegen en een oproep aan de academische wereld: "zoek vrede".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten