zaterdag 7 maart 2015

Aktiedag tegen Kernwapens

Samen met Pax-campagnemedewerkster Krista van Velzen ging vanmiddag een tiental mensen de straat op in de Enschedese binnenstad om handtekeningen tegen kernwapens te verzamelen onder het winkelend publiek.


Teruggekeerd in de uitvalsbasis in de Wonne werden de ervaringen uitgewisseld. Het contact over dit soort dingen met gewone mensen houd je scherp, volgens Krista van Velzen, ook om je punt zo kort en eenvoudig mogelijk met politici te kunnen bespreken.


Uit haar verhaal bleek verder echter een absurd grote tegenstelling tussen 'de straat' en 'de staat'. Terwijl 'de straat' over het algemeen wel de dreiging van die kernwapens ziet voor de toekomt van de mensheid, meent 'de staat' dat ze vooral voor de eigen verdediging moeten zorgen. De staat ziet alleen de dreiging van het kernwapen in handen van de ander maar niet de dreiging die van het eigen kernwapen uitgaat. Illustratief in deze is de rede van Netanyahu afgelopen week in het Amerikaans Congres waarin hij waarschuwt voor de mogelijke ontwikkeling van kernwapens door Iran terwijl hij zelf regeringsleider is van het enige land in het Midden-Oosten dat zelf kernwapens heeft en zijn publiek bestaat uit de politiek verantwoordelijken voor het grootste kernwapenarsenaal ter wereld.

Die Amerikaanse politici willen bovendien hun eigen arsenaal 'moderniseren' omdat het huidige arsenaal verouderd en dus 'onveilig' is. Onder aanvoering van het CDA is in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de Tweede Kamer zich verzet tegen de modernisering van de Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. De regering heeft inmiddels laten weten deze motie niet uit te zullen voeren.

Zoals bekend ging de PvdA-Tweede Kamerfractie vorig jaar uiteindelijk door de bocht en stemde ze in met de JSF als opvolger van de F16. Als wisselgeld diende ze toen een motie in om de kernwapentaak van deze nieuwe jachtvliegtuigen te schrappen. De motie kreeg een meerderheid, maar wederom besloot de regering deze motie niet uit te zullen voeren.

De Tweede Kamer staat inmiddels aan de kans van 'de straat', maar de regering wil er nog niets van weten. En dus is volgens Krista van Velzen meer politiek druk vanaf  'de straat' nodig. Vandaar deze handtekeningenactie met het doel om rond de herdenking begin augustus dat het 70 jaar geleden is dat de enige in de wereldgeschiedenis daadwerkelijk ingezette kernwapens op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden geworpen 40.000 handtekeningen aan te kunnen bieden.


Vervolgens deelde Jan Peters namens drie Enschedese antikernwapenactivisten hun ervaringen van een confrontatie van 'de straat' met 'de staat' toen zij vorig jaar tijdens de Nuclear Security Summit als deel van een groep van een kleine honderd activisten werden aangehouden toen ze de wereldleiders in Den Haag een petitie wilden aanbieden. Een klein jaar later, op 26 februari, was het proces waarbij de Haagse Rechtbank het Openbaar Ministerie 'niet-ontvankelijk' heeft verklaard.

De bijeenkomst, die door ruim 20 mensen werd bijgewoond, werd opgeluisterd met enkele liederen uit het Nonviolent Songbook. Als we dan weer vaker de straat opmoeten, dan kunnen we dat beter zingend doen, is de filosofie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten