woensdag 2 april 2014

Zo komt het wel heel nabij …

Op woensdag 5 maart 2014 bezochten we in het kader van onze studiereis het Palestijnse dorp At Tuwani in de zuidelijke Hebron Heuvels. Het was een dorp dat al regelmatig bedreigd en aangetast is door fanatieke kolonisten in de onmiddellijke omgeving en door het Israëlische leger. Het wordt daarom al meer dan tien jaar door internationale burgervredeswerkers beschermd. Aanvankelijk door Christian Peacemaker Teams, de laatste jaren door de Italiaanse organisatie “Operazione Colomba” (= “Operatie Duif”). We werden ontvangen door de Italiaanse burgervredeswerker Sara en de Palestijnse jongen Sami die ons vertelden over het dorp en de omgeving. In een gebouw waar ook een museum was ingericht over de verschillende bedreigingen en vernielingen van het dorp en waar ook een winkeltje in was gevestigd waar door de vrouwen van het dorp vervaardigde producten werden verkocht, kregen we bovendien een uitgebreide lunch voorgezet.


Precies vier weken later, op woensdag 2 april 2014, ontvingen we van Operatie Duif, het volgende persbericht:Zes onderkomens vernietigd door Israëlische strijdkracten in het Palestijnse dorp At Tuwani
- Israëlische strijdkrachten vernietigen betonnen onderkomens die door Palestijnen tijdens de olijf- en graanoogst gebruiken.

Op 2 april heeft het Israëlisch leger samen met eenheden van de grenspolitie en de districtscoördinatie zes van beton gebouwde onderkomens vernietigd in het Palestijnse dorp At-Tuwani.

Om 9.20 uur reed een konvooi bestaande uit een bulldozer, twee legerjeeps, drie grenspolitie-auto’s en twee voertuigen van de districtscoördinator het Palestijnse dorp Al Mufaqarah binnen. Het konvooi reed door en bereikte de heuvels die de kiezelweg omzomen die van Al Mufaqarah naar At-Tuwani loopt. Dit heuvelgebied waar deze weg doorheen loopt is privé-bezit van Palestijnse boeren die hier olijfbomen en graan hebben staan. Op deze velden hebben de Palestijnse eigenaren vanuit At-Tuwani de afgelopen drie jaar betonnen onderkomens gebouwd om met hun familie beschutting te kunnen zoeken tegen de brandende zon als ze tijdens het oogstseizoen dagen achtereen met hun hele familie in de velden aan het werk zijn.


Op aanwijzing van de districtscoördinatoren werden zes onderkomens door de bulldozer vernietigd, twee hiervan waren helemaal gereed en twee andere waren nog steeds in aanbouw. Op 2 maart was een ambtenaar van het districtscoördinatiebureau naar het gebied gekomen en had foto’s genomen maar geen bevel tot afbraak afgegeven.

Om 10.10 uur verliet het konvooi het gebied alweer. Palestijnse inwoners van Al Mufaquarah, de eigenaren van de onderkomens, waarnemers van B’tselem en internationale vrijwilligers waren bij de sloop aanwezig geweest.De dorpen At Tuwani en Al Mufaqarah liggen in Gebied C dat onder Israëlisch militair en bestuurlijk gezag staat. Dat betekent dat er alleen gebouwd kan worden na toestemming van de Israëlische autoriteiten. Israël ontneemt Palestijnen het recht om te bouwen in 70% van Gebied C, dat 44% van de volledige Westelijke Jordaanoever omvat, terwijl binnen de resterende 30% van Gebied C een reeks beperkingen worden toegepast die Palestijnen feitelijk de mogelijkheid ontneemt om bouwvergunningen te kunnen krijgen.

Terwijl de dorpen van Palestijnen en Bedoeinen in Gebied C te lijden hebben van de voortdurende Israëlisch politiek van vernietigingen en bedreigingen, wordt de groei van nabijgelegen outposts en nederzettingen niets in de weggelegd. De illegale Israëlisch outpost Avigayli groeit al drie jaar in zuidoostelijke richten met nieuwgebouwde woningen en een hekwerk dat steeds meer Palestijnse land opslokt. De illegale Israëlische outpost Havat Ma’on is groeit door ondanks aanhoudende klachten van Israëlische activisten en internationale vrijwilligers die bewijzen aanleveren van dit werk. De Israëlisch nederzettingen Ma’on en Karmel groeien eveneens en meer in het bijzonder sinds de Israëlische regering in het voorjaar van 2013 toestemming heeft gegeven voor de bouw van 5170 nieuwe eenheden in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Begin februari 2014 werd een nieuw hekwerk gebouwd aan de zuidoostelijke kant van Ma’on waardoor weer een nieuw stuk Palestijns land werd geannexeerd.

“Operatie Duif” is sinds 2004 aanwezig in At-Tuwani en de zuidelijke Hebron Heuvels.
http://www.operationdove.org/?p=1137


Geen opmerkingen:

Een reactie posten