donderdag 13 februari 2014

Academische boycot of samenwerking?

Ter voorbereiding van de komende reis naar Israël en Palestina bezocht ik op donderdagavond 13 februari 2014 in Utrecht een bijeenkomst over “Geweldloos verzet in Israël en de Palestijnse gebieden”. De voorzitter van de organiserende Nederlandse afdeling van de Young Women’s Christian Association (YWCA) vertelde over de jarenlange verbondenheid van de YWCA met Palestina en over het feit dat nabij Bethlehem het centrum van de Palestijnse YWCA-afdeling is gevestigd.


Verschillende inleiders spraken over het decennialange geweldloze verzet van Israëlische en Palestijnse burgers en groeperingen en over de wijze waarop we dat vanuit Nederland kunnen ondersteunen. De ondersteuning kan vorm gegeven worden via de Olijfboomcampagne of via de BDS-campagne (Boycot, Desinvesteringen en Sancties). Bij het laatste denk je dan ook al snel aan goederen en diensten, maar in de inleiding kwamen ook de Palestijnse oproepen tot culturele en academische boycots aan de orde en met name het laatste intrigeerde me.

In het nummer van het UT-nieuws van september 2013 stond onder de kop “Israël = Hightech” een artikel van Johannes de Vries die op uitnodiging van de Technion Society of the Netherlands een bezoek heeft gebracht aan de Technische Universiteit van Haifa (Technion). De Technion Society of the Netherlands focust ‘op samenwerking met universiteiten en Nederlandse multinationals. (…) Technion heeft al banden met de Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft en Erasmus Universiteit. Zij voeren bijvoorbeeld gemeenschappelijke onderzoeksprojecten uit en stellen beurzen ter beschikking voor elkaars studenten. De UT ontbreekt nog in het rijtje. "Daar moeten we iets aan doen (...)," volgens (Kobi) Kurtz [, voorzitter van de Technion Society of the Netherlands].’ Ook roept hij: ‘Niet voor niets koos burgemeester Bloomberg van New York Technion uit voor het ontwikkelen van een wetenschapscampus op Rooseveld Island, in het hart van de stad.’ 

De website van de Technion Society of the Netherlands (http://www.technionfriends.nl/) bevat op de startpagina de volgende teksten:

The Technion Society of the Netherlands is promoting education, science and technology by providing critical support to the Technion-Israel Institute of Technology, ranked among the world's leading science and technology universities. Since 2008, the foundation is the Dutch chapter of the world-wide “Friends of the Technion.

Een citaat van "prof.Albert Einstein":

Israël can win the battle for survival only by developing expert knowledgde in technology.

en een citaat van Winston Churchill:

Technion has a great contribution to make to Israel's future prosperity, and Israel's prosperity cannot but be of great benefit to other countries, as well.

De door Kurtz ten voorbeeld gehouden samenwerking in New York heeft daar geleid tot de oprichting van de organisatie “New Yorkers Against the Cornell-Technion Partnership” (http://nyact.net/). Op die website staat de nodige kritische informatie over Technion.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten