dinsdag 5 mei 2015

Verwarring over bevrijders uit het oosten

Bij het Bevrijdingsfestival dat vandaag op de Oude Markt in Enschede plaatsvond, stond een opmerkelijk viertal vlaggen geplaatst rond het monument van de Stadsbrand van 7 mei 1862 dat nu eenmaal, naast de Grote Kerk, de centrale plek op het plein inneemt. Het is slecht te zien op onderstaande foto, maar de vier vlaggen waren die van Canada, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Rusland.


Opmerkelijk, omdat de vlag van de Verenigde Staten bij dit viertal ontbrak. Op zich overigens correct. In weerwil van de “right or wrong, my liberator” houding uit de Koude Oorlog en ook nog wel daarna, zijn “wij”, met uitzondering van het zuidoosten van Nederland, niet of nauwelijks “door de Amerikanen bevrijd”. Dat waren de Britten, de Canadezen en inderdaad de Polen.

De rol van de Russen bij de feitelijke bevrijding van Nederland was echter nòg beperkter, dan die van de Amerikanen. Dat maakt het zo opmerkelijk dat juist de Russische vlag hier als vierde vlag was gehesen in plaats van de Amerikaanse. Wilde de organisatie de veelal onderschatte en in ieder geval ondergeschoven rol die de Russen bij de bevrijding van Europa hebben gespeeld 70 jaar na dat ons wat nadrukkelijker voor het voetlicht brengen?

Op zich een aardige geste, maar het zou dan wel goed zijn geweest om dan ook de juiste vlag uit te steken. Het was toen namelijk niet Rusland, maar de Sovjetunie, die een bijdrage leverde aan de bevrijding van Europa en dus had hier dan de vlag van de Sovjetunie moeten hangen in plaats van de Russische…

Herdenken blijft lastig als je naast de intenties ook de feiten nog goed wil hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten