zaterdag 25 april 2015

Verhalen van Palestijnse christenen in de Opstandingskerk

Vandaag werd in de Opstandingskerk aan de Zonstraat in Enschede de tentoonstelling “Stad op een berg” geopend. Het betreft een tentoonstelling van Kerk in Actie bestaande uit panelen met tekst en beeld over zeven Palestijnse christenen die wonen in Palestina en Israël en die gemaakt is door Margriet Wester die door Kerk in Actie is uitgezonden naar Jeruzalem.


Eén van de geportretteerde Palestijnse christenen is Daoud Nasser van de “Tent of Nations” in de buurt van Bethlehem die we vorig jaar tijdens destudiereis hebben bezocht. Aan hem en de Tent of Nations zijn zelfs twee van de acht panelen gewijd.


De tentoonstelling begint echter met herinneringen van de 84-jarige Tommy die in 1948 tijdens de Naqba of ‘catastrofe’ uit het Arabisch-christelijke dorp Bar’am werd verdreven. Het dorp ligt nu in het uiterste noorden van Israël. Elias Jabbour heeft ook de Naqba meegemaakt maar woont nog wel in de Arabische stad van zijn geboorte en heeft daar het “House of Hope” opgericht als een ontmoetingscentrum van de Arabische bewoners van de stad en hun joodse buren. Salim Munayer is afkomstig uit een stadje tussen Jeruzalem en Tel Aviv en heeft Musalaha (Arabisch voor ”verzoening”) opgericht, een organisatie die Palestijnse christenen en Messiasbelijdende joden met elkaar in ontmoeting en gesprek brengt. Een volgend paneel is gewijd aan Nora Kort, directrice van Atta, een christelijke organisatie die bejaarden helpt die in een isolement leven. En op het laatste paneel staat het persoonlijke relaas van de in Bethlehem woonachtige Sylvana Giacaman die een kind verloor in het geweld van het Israëlisch leger tegen Palestijnse opstandelingen.


De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 10 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten