zondag 27 september 2015

Muziek verbindt naar vrede

Als slotakkoord van de Vredesweek 2015 “Vrede Verbindt” klonken vanavond in het Rabotheater in Hengelo de klanken van vrede en verzoening van het Armeens-Turkse duo Vardan Hovanissian (duduk) en Emre Gültekin (saz). Met hun tweeën speelden ze stukken van Turkse en Armeense componisten om te laten zien hoe rijk het samen leven en samen spelen van verschillende culturen is.


Eeuwenlang hebben de Armeense en Turkse culturen, samen met nog tientallen andere, naast elkaar bestaan in Anatolië en elkaar over en weer beïnvloed. Het heeft tot mooie muziek en andere kunstvormen geleid. De musici benadrukken hoe belangrijk het is om de herinnering hieraan vast te blijven houden en deze niet ook met de genocide in de vergetelheid te laten geraken.Aan het eind van het optreden was er nog een verrassing. In Twente woont een Armeense taaz-speler die het duo de laatste twee liedjes uitbreidde tot een trio.


En tot slot nog een laatst regionale noot. Het oosterse kleed waarop de instrumenten van Gültekin lagen, is het kleed dat door de inmiddels aan de Protestantse eredienst onttrokken Opstandingskerk in gebruik was voor de jaarlijkse Levende Kerststal…Geen opmerkingen:

Een reactie posten