vrijdag 11 september 2015

Kunst geïnspireerd door een vredesactie?

Gisteren ging in de Enschedese binnenstad de zesde editie van het GOGBOT-festival van start. Evenement op het snijvlak van kunst, media en technologie. Vaak met ingenieuze kunstobjecten die in de buitenlucht, met name op de Oude Markt, veel aandacht trekken.


Dit jaar werd onze aandacht getrokken door een object van de Britse kunstenaar James Bridle. Op zichzelf helemaal geen ingenieus kunstobject, eerder een schaduw ervan. Een schaduw namelijk, of liever: de contouren van de schaduw, van een drone, afgebeeld op het plaveisel van de Oude Markt.

Het interessante is niet die afbeelding zelf, maar het feit dat Enschede voor Vrede bijna een jaar geleden, op 4 oktober 2014, op exact dezelfde plek ook de schaduw van een drone op het plaveisel van de Oude Markt aanbracht. Niet in het kader van een kunstmanifestatie, maar in dat van de toen plaatsvindende Internationale Actiedag tegen Militaire Drones (onderstaande foto is in de andere richting genomen, maar inwoners van Enschede zullen beamen dat het dezelfde plek is).


Er zijn twee verschillen: "onze" drone was aanmerkelijk groter (we hebben ons namelijk aan de exacte afmetingen van "MQ-9 REAPER" gehouden, de drone die het Nederlandse leger heeft aangeschaft) en onze schaduw was een echte schaduw (zwart landbouw plastic; niet een witte contour van een schaduw).

De drone van James Bridle is door de witte randen wel zichtbaarder op het plaveisel dan de onze vorig jaar waar. Die witte randen doen ook denken aan de contouren die de politie trekt van lichamen van dodelijke of zwaargewonde slachtoffers op het plaats delict; iets dat ook bij diverse vredesacties wordt nagebootst om de aandacht te vestigen op de dodelijke slachtoffers van diverse wapensystemen.

In die zin heeft de kunstenaar zich in zijn object zelfs tot twee keer toe door vredesacties laten inspireren en heeft hij niet alleen de letterlijke schaduw afgebeeld die een drone afwerpt op de ondergrond vanwege het zonlicht, maar ook de figuurlijke schaduw van diezelfde drone op de ondergrond vanwege het wapensysteem waarmee het is uitgerust.

In de naam van een bekende Amsterdamse dierentuin klinkt door dat de natuur de leermeester van de kunsten is, maar in Enschede geldt dat kennelijk voor de vredesbeweging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten