dinsdag 6 oktober 2015

Operation Dove is bezorgd over de voortgaande geweldsspiraal op de Westelijke Jordaanoever

Spanningen nemen toe op de heuvels ten zuiden van Hebron: verschillende aanvallen op Palestijnen

Na de dodelijke beschietingen op twee Israëlische kolonisten op donderdag 1 oktober jl. in de omgeving van Nablus, zijn de afgelopen dagen de spnningen tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever verder opgelopen. Sinds deze beschietingen, waarvan Palestijnen worden verdacht, is een offensief begonnen van kolonisten tegen Palestijnen en hun eigendommen.


Verspreid over de hele Westelijke Jordaanoever en ook in Oost-Jeruzalem is het, ten gevolge van de voortdurende confrontaties tussen Palestijnen en het Israëlisch leger bij de Al-Aqsa moskee, tot botsingen gekomen. Palestijnse religieuze authoriteiten claimen dat de voortgaande en zich herhalende tours van kolonistenaan de al-Aqsa mosque provocatief zijn en de heiligheid van één van de meest belangrijke islamitische bedeplaatsen schenden.

De Israelische politie stelt daartegen dat ze de toegang tot de Oude Stad inperken omdat een Palestijn twee Israëli’s heeft gedood in deze historische stad. Enkel Israëlische staatsburgers, inwoners van de Oude Stad, touristen, zakenlieden die in deze buurt werkzaam zijn en studerende studenten krijgen toestemming om het gebied binnen te gaan, zo stelde de politie afgelopen zondag.

Een groot aantal aanvallen door Israëlische kolonisten in de heuvels ten zuiden van Hebron werden afgelopen weekend gerapporteerd:

Op 3 oktober rond 10 uur ’s avonds bestormde een groep kolonisten al-Birkeh (vlakbij Yatta) en mishandelden, volgens lokale bronnen, een ongewapende oudere (65 jaar oude) Palestijnse parkwachter.

Maan News meldde dat later op die avond een groep kolonisten de ruiten insloeg van een auto die toebehoorde aan de Palestijnse arts, Imad Abu Iram, in de buurt van het dorp Zif, ten zuiden van Hebron.

In de zeer vroege ochtend van 4 oktober vielen Israëlische kolonisten rond 2 uur ’s nachts het Palestijnse dorp As-Seefer aan. Nadat ze het hek hadden vernield dat het dorp scheidde van de om het dorp gelegen nederzetting Metzadot Yehuda, begonnen ze stenen naar de huizen te gooien. Omdat de aanval middenin de nacht plaatsvond, joegen deze de daar levende families grote schrik aan en vernielden een auto, een aluminium afdekking en zonnepanelen. De dag na de aanval waren de kinderen van As-Seefer te bang om langs het checkpoint naar school te gaan en bleven die dag thuis.

Later diezelfde ochtend sloten kolonisten van de illegale “outpost” Mitzpe Yair de weg van Birr al Idd naar Jinba af met een roadblock waardoor Palestijnse onderwijzers de school in Jinba niet tijdig konden bereiken. Op maandag 5 oktober werd dit roadblock verwijderd door Palestijnen en Israëlische activisten van Ta'ayush.

Op 5 oktober reed een legerjeep rond half twaalf ’s avonds het dorp At-Tuwani binnen en gooide vier stun-granaten tussen de huizen waarmee de Palestijnse inwoners midden in de nacht grote schrik werd aangejaagd.

Enkele uren later, inmiddels op de zeer vroege dinsdagochtend 6 oktober vielen kolonisten voor de tweede keer in drie dagen het dorp As-Sefeer binnen en gooiden stenen naar de huizen en de gezinnen waarbij een 12-jaar oud kind van de Abu Qpeita’s familie gewond raakte. De kolonisten vernielden ook weer de zonnepanelen van het dorp. De gewonden kinderen werd naar het ziekenhuis in Yatta gebracht.

Operation Dove neemt een snelle escalatie van geweld door kolonisten en Israëlische militairen waar. Dit geweld dat gericht is tegen de Palestijnse burgerbevolking kan niet geschaard worden onder de term “oorlog tegen terrorisme” en ook niet onder de “Israëlische veiligheidsbehoefte”, maar is het rechtstreekse gevolg van de Israëlische bezetting.

Operation Dove ziet de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de belegering van Gaza samen met de voortgaande uitbreiding van nederzettingen en militaire onderdrukking als het kader waarin de escalatie zich ontwikkelt.

Operation Dove verwerpt elke soort van geweld en het gebruik van wapens en erkent tegelijkertijd het recht van de Palestijnse bevolking om in verzet te komen. Operation Dove begeleidt en ondersteunt de geweldloze strijd van de Palestijnse bevolking en onderhoudt daartoe een internationale aanwezigheid in At-Tuwani in de heuvels ten zuiden van Hebron sinds 2004.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten