voorbereidend gesprek met Pieter Omtzigt
Erkan Metin vertelde over het door hem uitgevoerde onderzoek naar de ontvoering van de Syrisch-Orthodoxe bisschop van Aleppo en zijn Grieks-Orthodoxe collega, deze maand precies een jaar geleden. Bij dit onderzoek kwam hij gaandeweg steeds meer aanwijzingen tegen dat de Turkse overheid meer over deze ontvoeringen weet dan ze toe wil geven en ook voortdurend bepaalde dingen toedekt. Zo heeft een Kaukasische strijder die bekend is onder de naam Abu Banat en in Turkse gevangenschap is zelf toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor de ontvoering en de dood van beide bisschoppen, maar heeft de Turkse overheid deze feiten doelbewust niet in het strafproces meegenomen en zal Abu Banat volgende maand uitsluitend terecht staan voor illegaal wapenbezit en banden met Al Qaída.
Erkan Metin toont document uit politiedossier Abu Banat
Naarmate hij dieper in de materie dook kwam Erkan Metin steeds meer andere incidenten tegen waaruit een directe betrokkenheid van Turkse overheidsdiensten bij de gewapende strijd van buitenlandse jihadisten in Syrië. Zo worden buitenlandse jihadisten die gewond zijn geraakt in Turkse ziekenhuizen verpleegd waar ze niet nader worden ondervraagd, zijn er bewijzen gevonden van 2000 vrachtauto’s met wapens en wapenonderdelen die bedoeld zijn voor de jihadistische strijders in Syrië en is enkele maanden geleden een Turkse Nederlander aangehouden die bekende dat hij sarin-gas (dat bij diverse aanvallen met chemische wapens in Syrië is gebruikt) vanuit Nederland naar Syrië vervoerde.
v.l.n.r. Aziz Beth Aho, Adnan Kulhan (tolk), Erkan Metin,
Pieter Omtzigt en de griffier, de heer Van Toor
Verzoeken, ook van Turkse parlementariërs, zoals Erol Dora, om deze incidenten nader uit te zoeken, worden niet gehonoreerd. Ook de Nederlandse minister Timmermans hult zich in steevast in nietszeggende antwoorden als vanuit de Tweede Kamer nadere informatie wordt gevraagd over deze en andere incidenten zoals de telefoontap van enkele weken geleden waarin leden van de regering en de legerleiding met elkaar speculeren over het uitlokken van een Syrische aanval op een Turks doelwit, de graftombe van Süleyman Shah, waarna ze terug zouden kunnen slaan. Erkan Metin riep de aanwezige Kamerleden op hier geen genoegen mee te nemen. Als er systematisch geen antwoorden worden gegeven en allerlei geruchten niet adequaat worden ontzenuwd moet er meer aan de hand zijn en heeft een parlement de plicht om de waarheid boven tafel te krijgen.
Kamerleden van PvdA, VVD, SP en ChristenUnie stellen hun vragen
In Turkije is Erkan Metin een handtekeningenactie gestart om parlement en regering hiertoe op te roepen. Nederlandse parlementariërs zouden volgens hem een onderzoekscommissie moeten instellen, eventueel in samenwerking met collega’s in andere landen. Er zijn zoveel dingen onduidelijk in de oorlog in Syrië en er zijn zoveel tegenstrijdige berichten, terwijl Europa wel meent een bepaalde partij in deze oorlog te moeten ondersteunen en de ogen doelbewust sluit voor de rol die buitenlandse jihadistische strijders inmiddels in deze oorlog hebben ingenomen en waarvan met name de, in hun ogen, niet-islamitische bevolkingsgroepen het slachtoffer worden.
In het geval van Nederland speelt de stationering van Nederlandse Patriot-eenheden op de Turks-Syrische grens ook een belangrijke rol. De Patriots staan daar met enkele honderden Nederlandse militairen om de Turkse burgerbevolking te beschermen tegen een mogelijke aanval vanuit Syrië. Als Turkije echter een actieve rol speelt in de Syrische oorlog door niet alleen het Vrije Syrische Leger maar ook jihadistische groepen te ondersteunen en zelfs een Syrische aanval uit te lokken om zich vervolgens zelf actief in de strijd te kunnen mengen, is van een verdediging van een NAVO-bondgenoot echter geen sprake meer maar wordt feitelijk steun gegeven aan een geheim Turks offensief. Al doende zou Nederland dan tegen haar wil in een oorlog getrokken worden.
De Aramese Beweging voor Mensenrechten en Jubilee Campaign hebben de aanwezige Tweede Kamerleden na afloop van de ontvangst toegezegd een zo volledig mogelijk dossier samen te stellen met de verschillende incidenten, aanwijzingen en bewijzen die Erkan Metin heeft gevonden. Het is dan aan de Kamer in hoeverre men gehoor wil geven aan de oproep van Erkan Metin, maar mogelijk kan ook ABM via een handtekeningenactie de enkele tienduizenden zielen tellende Aramese gemeenschap in Nederland (met name in Twente) en hun vele medestanders ook mobiliseren om deze oproep te ondersteunen.
Onder de tientallen belangstellenden op de publieke tribune waren niet alleen Aramese, maar ook Armeense, Alawitische en Turkse organisaties vertegenwoordigd. Voorafgaand aan de ontvangst in de Tweede Kamer hebben journalisten van het Katholiek Nieuwsblad en het weekblad Elsevier Erkan Metin uitgebreid geïnterviewd. De komende week zijn in beide bladen artikelen over het vandaag in de Tweede Kamer gepresenteerde onderzoek van Erkan Metin te verwachten.
interview met Katholiek Nieuwsblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten