zaterdag 26 april 2014

Oekraïne was 28 jaar geleden ook wereldnieuws, maar toen nog dichterbij

Vandaag vieren we voor het eerst “Koningsdag”. Even wennen aan de naam, na meer dan 120 jaar “Koninginnedag”. Even wennen ook aan de datum, na meer dan 60 jaar “30 april”. En dan is het dit jaar ook nog eens een uitzondering, want eigenlijk valt “Koningsdag” op 27 april, maar dat is een zondag en dus vieren we het een dag eerder. 



Op 26 april 1986 vond een kernramp plaats in de kerncentrale van Tsjernobyl op de grens van Oekraïne en Wit-Rusland. Een grote wolk radioactieven deeltjes trok over Europa en ook in Nederland werden burgers gewaarschuwd geen besmette groenten uit eigen tuin te eten. In Nederland merken we er niet zoveel meer van. In Tsjernobyl des te meer.

Er zijn na 26 april 1986 in Nederland en elders diverse organisaties opgericht die hulp bieden aan de inwoners van Tsjernobyl die nu elders in Oekraïne en Wit-Rusland leven. Met name aan de kinderen die na 26 april 1986 geboren zijn en die ten gevolge van de radioactieve straling diverse geboorteafwijkingen hebben. Zo werd in 2010 dankzij giften uit West-Europa in Tsjernygov een school geopend voor blinde en slechtziende kinderen.

Voor de stichting Vredes- En DuurzaamheidsActiviteiten Netwerkstad (VEDAN), is het belangrijk om de hulp aan de overlevenden te combineren met een waarschuwing voor de gevolgen van kernenergie in de hele nucleaire keten van uraniummijnbouw tot en met de nog steeds niet gevonden oplossing voor het kernafval. 



Daarom staan we hier vandaag op de Oranjemarkt en daarom zamelen we geld in voor de projecten van het Europese Tsjernobyl Netwerk.


En dat doen we door mensen voor 2 euro 3 ballen te laten werpen tegen een stapel kleine vaatjes die volgens de wikkel radioactief materiaal zouden bevatten.


Door hen nucleaire bouwwerken om te laten gooien.


Het waren natuurlijk vooral kinderen die graag wilden gooien. Sommige ouders stonden dat toe, anderen niet.


Maar ook wel jongeren …


… en ouderen.
  


Er waren ook voorbijgangers die spontaan twee euro gaven “voor het goede doel” zonder te willen gooien. Ook anderen die hun waardering uitten voor het feit dat wij aandacht vroegen voor Tsjernobyl op deze feestelijke datum. Er is ook een flink aantal flyertjes verspreid en al met al hebben we 28 jaar Tsjernobyl aardig en passend in de sfeer van de Oranjemarkt onder de aandacht van de Enschedese bevolking kunnen brengen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten