donderdag 2 oktober 2014

Protest tegen een oorlog

De geboortedag van Mahatma Gandhi, 2 oktober, is enkele jaren geleden door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de "Internationale Dag van Geweldloosheid". Uitgerekend op deze dag stemde de Tweede Kamer in met de Nederlandse deelname aan aan de oorlog tegen IS in Irak en Syrië. Vooruitlopend op die instemming waren eveneens vandaag al Nederlandse F16's naar een luchtmachtbasis in Jordanië overgevlogen om zo snel mogelijk aan de bombardementsvluchten boven Irak deel te kunnen nemen. "Het draagvlak voor een militair missie is nog nooit zo groot geweest," kraaide minister Timmermans vandaag in de Tweede Kamer. In Enschede klonk echter een dissident geluid.


Daar organiseerden de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede, de Samenwerkende Democratische Organisaties, de Socialistische Partij afdeling Enschede en de Turks-Mediterrane Alawatische Vereniging TAAB in de Enschedese binnenstad een protestactie tegen deze oorlog en tegen de Nederlandse deelname hieraan. Aan deze protestactie, die op een nog kortere termijn georganiseerd moest worden dan de ook al korte termijn waarop de Tweede Kamer de zgn. artikel-100-brief moest behandelen, namen uiteindelijk zo'n 30 mensen deel. Aan het winkelend publiek op deze koopavond werd een flyertje uitgedeeld met de volgende tekst:

BESTRIJD IS!
MAAR NIET HOOG UIT DE LUCHT
EN DOOR ANDEREN TE BEWAPENEN

De Tweede Kamer zal vanavond instemmen met de inzet van zes Nederlandse F16s en 130 trainers in de oorlog tegen IS in Irak en Syrië, waaraan ook landen uit de regio deelnemen met, zoals Saoedi-Arabië en Turkije, op z’n minst een dubbele agenda jegens IS, Irak en Syrië.

Natuurlijk moet IS bestreden worden, maar eerdere oorlogen waarbij het Westen alleen maar bombardeert en lokale troepen op de grond het vuile werk moeten opknappen, hebben in Afghanistan, Irak of Libië niet tot vrede, veiligheid en stabiliteit geleid.

Al jaren roepen wij op tot het stopzetten van de stroom wapens, strijders en financiën aan de strijdende partijen in Irak en Syrië. Zolang dit doorgaat, is een militair optreden tegen IS dweilen met de kraan open. Wij bepleiten een politieke oplossing via onderhandelingen met àlle betrokken partijen en àlle bevolkingsgroepen in Irak en Syrië.

OORLOG IS GEEN OPLOSSING

Geen opmerkingen:

Een reactie posten