woensdag 9 november 2016

Oriëntaals dansend door Enschede

Een tweede dag vol feestelijke oriëntaalse optredens in Enschede. En wederom op stap met Emrah Oguztürk die overigens ook in een kwintet onder de naam Roye Ma (Onze Ziel) speelt.


Ook vandaag beginnen we weer in de Openbare Bibliotheek waar tussen het spelen door aan belangstellenden de ins en outs van de verschillende oriëntaalse blaasinstrumenten wordt uitgelegd.

Daarna naar de Openbare Basisschool Broekheurne in Enschede Zuid, stedelijk ook wel bekend als “Klein Syrië”. In de klassen die we bezoeken zitten overigens wel veel kinderen waarvan de ouders uit diverse landen in het Midden-Oosten afkomstig zijn, maar de Syrische kinderen zitten overwegend op één van de andere scholen in Zuid.


We beginnen in groep 3. Waar de kinderen aanvankelijk aandachtig luisteren, maar al snel gehoor geven aan Emrah’s oproep om mee te klappen met de muziek.


Ook hier is het derde instrument dat bespeeld wordt de tulum of oriëntaalse doedelzak en het is helemaal feest als kinderen uit deze klas aan het eind van het concert mogen helpen om de lucht uit de zak te helpen drukken. Dat de tumul eigenlijk uit de huid van een dood lammetje bestaat, deert de kinderen niet.


Daarna is de gecombineerde groep 5 en 6 aan de beurt. Ook hier geven de kinderen graag gehoor aan de uitnodiging van Emrah om mee te klappen, maar al snel nemen een aantal meisjes uit de klas het initiatief om een oriëntaalse dans uit te gaan voeren.


De rij gaat al snel achter de fluitspeler aan en na enige aarzeling sluiten ook de meeste jongens zich uiteindelijk aan. Het fenomeen herhaalt zich als ook hier de tulum tevoorschijn wordt gehaald:

Daarna wordt het spannend. De volgende speelplek is namelijk een supermarkt in een winkelcentrum in Enschede Noord. Wie verwacht nu zoiets?


Maar al snel laten de klanten hun waardering blijken en willen ze graag een foto van deze weinig alledaagse gebeurtenis.


Vragende blikken van andere klanten worden met plezier beantwoord door de supermarktmanager.


En de vragende ogen van nog weer andere klanten krijgen de volle aandacht van Emrah zelf.


Daarna in rap tempo naar het verzorgingshuis de Hatteler waar al een groep ouderen ongeduldig op ons zit te wachten.


Hoewel hier niet wordt gedanst, wordt er wel veel geklapt en wordt het optreden zeer gewaardeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten