donderdag 10 november 2016

De muziek uit de Oriënt wordt verder gedragen

Vandaag was de vierde dag van de Week voor Respect en de derde speeldag van het miniconcerten-Festival De Oriënt in Enschede. Met een ander musicus dan de voorgaande dagen: de nay-speler Majed Saray Edin. Hij droeg de muzikale toon en reidans door Enschede die Emrah Oguztürk begonnen was verder.



Omdat het optreden van Emrah vanochtend de krant had gehaald, zat het publiek vanmiddag al klaar in de Openbare Bibliotheek voordat de eerste toon geklonken had. Ook een cameraploeg van TV Enschede was naar de bibliotheek gekomen om opnames te maken en een kort interview af te nemen dat naar verluid 's avonds ook op de landelijke zender NPO-Radio 1 was te horen.


Na dit optreden ging het naar de locatie van de dagbesteding van Devio, een onderdeel van de regionale zorginstelling Livio dat zich op dementerende ouderen richt en vooral zorg heeft voor ouderen van niet-Nederlandse herkomst. Waar in de reguliere dagbesteding in verpleeg- en verzorgingshuizen maar ook voor nog thuiswonende ouderen met foto's, verhalen en muziek teruggegaan wordt naar de tijd waarin Nederlandse ouderen zijn opgegroeid en op hun oude dag naar terugkeren, is hier weinig herkenbaars te beleven voor ouderen van allochtone afkomst die bovendien een deel van hun op latere leeftijd verworven Nederlandse taalvaardigheid kwijtraken.



Eigenlijk was het hele idee voor miniconcertjes met muziek uit de Oriënt ook in een gesprek met mensen van Devio begonnen. Waar in de regulier dagbesteding liedjes uit de oude (Nederlandse) doos worden gezongen, kan hier muziek uit het land van herkomst tot herkenning leiden. En dat gebeurde ook. Het was prachtig om te zien hoe ook hier mensen weer in beweging kwamen.



Na dit optreden voor mensen die uit verre windstreken afkomstig waren, ging de tocht verder: naar de buitenschoolse opvang op Roombeek, de wijk die zestien-en-een-half jaar geleden door de Vuurwerkramp werd getroffen. Meer dan twaalf-en-een-half jaar vóór de geboorte van de meeste van de circa 75 kinderen die hier in extase werden gebracht door klanken uit de Oriënt. Een omvangrijk publiek.



Van Enschede Noord ging het vervolgens scheerlings langs de bibliotheek naar Enschede Zuid waar gespeeld mocht worden tijdens een bewonersbijeenkomst over ontmoetingsactiviteiten in de wijk.



In de stad worden bijvoorbeeld wel veel evenementen georganiseerd waar, zoals ook vanavond op deze "buren(d)eet", het samen eten centraal staat en waar dan hapjes uit bijvoorbeeld de Syrische koken op tafel worden gezet, maar hoe zit dat met andere culturele uitingen ...



... zoals het luisteren naar verhalen, poëzie of muziek uit andere culturen?



En zo wordt dit initiatief misschien ook weer verder gedragen door buurtbewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten