zondag 6 november 2016

Een volharding die respect afdwingt

Vanmiddag vormden 50 anti-nucleaire activisten uit Duitsland en Nederland een menselijke keten bij de poort van Urenco Gronau om met elkaar stil te staan bij het feit dat sinds zondagmiddag 2 november 1986 elke eerste zondagmiddag van de maand hier bij Urenco met een zgn. Sonntagsspaziergang geprotesteerd is tegen de hier gevestigde uraniumverrijker.


In die 30 jarige onafgebroken reeks Sonntagsspaziergänge op de eerste zondag van de maand was het natuurlijk vaak mooi weer, maar tenminste net zo vaak, net als vandaag, koud en nat.En er was dan lang niet altijd een partytent om onder te schuilen, maar wel heel vaak "Kaffee und Kuche" om in ieder geval iets op te warmen. De laatste jaren aangeboden door de Volxküche Schüttorf!Lang niet elke zondag waren er 50 deelnemers aan de Sonntagsspaziergang. Een enkele keer waren het er meer, maar meestal veel minder en soms niet eens een handvol. Maar hoeveel of weinig protesterende anti-nucleaire activisten er ook waren, "die Polizei war immer da!"


30 jaar is een half mensenleven. Veel deelnemers zijn er oud bij geworden; sommigen zijn pas na de eerste Sonntagsspaziergänge geboren. Maar hand in hand houden ze elkaar vast...


... volhardend in de eis, net als bij de demonstratie acht dagen geleden tegen de splijtstofstavenfabriek in het nabijgelegen Lingen, dat Urenco moet stoppen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten