zondag 29 juni 2014

Zo komt het wel heel dichtbij (5)

Alweer een bericht van Operation Dove in vanuit het Palestijnse dorp At-Tuwani. Waar de eerdere twee berichten van de afgelopen anderhalve week veel te maken hadden met de zoekactie van het Israëlisch leger naar de twee weken geleden vermist geraakte drie jonge kolonisten, gaat het in dit bericht om de gebruikelijke pesterijen van Israëlische kolonisten tegen hun Palestijnse "buren". Een ander verschil is dat in dit geval geweldloos verzet van Palestijnen en internationale vrijwilligers tot een positief resultaat leidde.


Palestijnse schaapherder gevangen gehouden door Israëlische soldaten. Vrijgelaten door volksverzet.
De schaapherder was geboeid met een plastic band en moest uren wachten in de zon voordat hij officieel gearresteerd werd

At Tuwani, 29 juni 2014 – Op 27 juni werd een Palestijnse schaapherder afkomstig uit Saddith Thala, een dorp in de heuvels ten zuiden van Hebron, vastgehouden door Israëlische militairen op beschuldiging van het gooien van stenen naar de auto van een kolonist die over enkel door Israëliërs te gebruiken bypass road 317 voorbij kwam. Hij werd vrijgelaten bij gebrek aan bewijs een door een actie van de plaatselijke bevolking.

Een Palestijnse en enkele jonge schaapherders haalden water uit een bron, die Palestijns eigendom was, in de buurt van de Israëlische nederzetting Carmel. Toen zij de bypass road 317 overstaken werden ze gezien door kolonisten die onmiddellijk het Israëlisch leger belden. Toen de militairen arriveerden hielden ze de Palestijn, de enige volwassene, aan op beschuldiging van het gooien van stenen naar de weg. Rond 2 uur ‘s middags, toen Palestijnen van het Volksverzet Comité uit de heuvels ten zuiden van Hebron en internationale vrijwilligers arriveerden, werd de schaapherder met een plastic band om de polsen geboeid en moest toen nog een uur wachten in de middagzon voor de politie arriveerde die door het leger was gebeld.

Nadat ze de militairen om een verklaring hadden gevraagd, sneed een Palestijns lid van het Volksverzet Comité de handboei door om hem de gelegenheid te geven te bidden. Palestijnen en internationale vrijwilligers wezen de militairen op de plicht hen het bewijs te tonen en ook de verklaring van de schaapherder dat hij onschuldig was serieus te nemen en niet uitsluitend af te gaan op de ongefundeerde beschuldiging van de kolonisten. Om 3 uur ’s middags was de Palestijnse schaapherder vrij om naar huis terug te keren.

De bron waaruit de kinderen water haalden ligt tussen de nederzettingen Carmel en Ma’on in een gebied waar de Palestijnse bevolking continu bloot staat aan aanvallen om hen de toegang tot hun eigen land te beletten. Zoals de coördinator van het Volksverzet Comtié zei: “Het Volksverzet Comité van de heuvels ten zuiden van Hebron bekijkt alle mensenrechtenschendingen in dit gebied en reageert erop met directe geweldloze acties.”

Operation Dove onderhoudt sinds 2004 een continue internationale aanwezigheid in At-Tuwani en de omringende heuvels ten zuiden van Hebron.

Een video ovan het gebeuren staat op: http://goo.gl/oZa1VB

Meer informative via Operation Dove, 054 99 25 773

Geen opmerkingen:

Een reactie posten