woensdag 16 juli 2014

Ondertussen rond Hebron

De vorige week weer in alle hevigheid losgebarsten Gaza-oorlog vindt haar aanleiding in de ontvoering (en dood) van drie Israëlische tieners in de regio tussen Bethlehem en Hebron. In de dagen na die ontvoering bereikten ons diverse persberichten van de ten zuiden van Hebron werkende internationale vredesorganisatie Operation Dove over het optreden van de Israëlische veiligheidsdiensten bij diverse zoek- en arrestatieacties tijden de operatie “Broeders Hoeder”. Daarna verschoof de aandacht naar Gaza, maar vanochtend ontvingen we het volgende persbericht van Operation Dove:


Operation Dove veroordeelt de militaire operatie Machtig Klif tegen Gaza
De Israëlische bezetting blijft de schending van Palestijnse mensenrechten “normaliseren”

At Tuwani, 15 juli 2014 - Operation Dove, het geweldloze vredescorps van de Gemeenschap van Paus Johannes XXIII, blijft permanent aanwezig in de heuvels ten zuiden van Hebron in de Bezette Gebieden, waar het al tien jaar Palestijnse bewoners van dit gebied begeleidt en ondersteunt in hun keuze voor geweldloze actie om hun levens en rechten te beschermen.

“Op de zevende dag nadat de Israëlische regering de militaire operatie “Machtige Klif” tegen de Gazastrook begon (en waarbij inmiddels tenminste 180 mensen zijn omgekomen en meer dan 1200 gewond zijn geraakt) is de situatie alarmerend,” aldus een internationaal vrijwilliger van Operation Dove. “Hoewel er geen serieuze incidenten zijn geweest, de afgelopen 7 dagen, is de locale bevolking uitermate gespannen en bang. Verwacht wordt dat gelijktijdig met de Israëlische bombardementen op de Gazastrook, het Israëlisch leger en de kolonisten een nieuwe massieve golf van geweld over de regio ten zuiden van Hebron kunnen starten. Een groot deel van de schaapherders die we normaal gesproken begeleiden door middel van een ongewapende escorte tijdens hun alledaagse activiteiten, blijven nu thuis en mijden hun weidegronden en bezitten die in de nabijheid van Israëlische nederzettingen of outposts liggen, omdat ze bang zijn voor aanvallen.

Operation Dove veroordeelt deze verdere uitbraak van geweld. Naast de slachting en humanitaire ramp die thans in Gaza plaatsvindt, heeft de Israëlische militaire operatie volgend op de ontvoering en dood van drie jonge Israëlisch op de Westelijke Jordaanoever geleid tot de dood van 10 mensen, waaronder kinderen, en tot 150 gewonden. Meer dan 500 mensen zijn weggevoerd en gevangen gezet, velen van hen op grond van “bestuurlijke gevangenschap”, dat wil zeggen: zonder aanklacht. Meer dan twee duizend bezittingen zijn doorzocht, beschadigd of geplunderd. Steden, dorpen en vluchtelingenkampen zijn belegerd door middel van checkpoints en wegblokkades.

Operation Dove veroordeelt de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden die zowel de bezetter als degene wiens landen bezet worden hun menselijke waardigheid ontnemen. Deze ontmenselijking, geïnstitutionaliseerd, nagestreefd en gewild door de bezettende macht, heeft de moord op drie jonge Israëliërs door twee Palestijnen, naar het schijnt, of de barbaarse moord op een 16-jarige Palestijn in Oost-Jeruzalem die levend verbrand is door Israëlische extremisten mogelijk gemaakt. De bezetting “normaliseert” deze voortdurende schendingen van de mensenrechten van de Palestijnse bevolking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten