maandag 20 januari 2014

Duitsland en Nederland na de bevrijding

Begin mei vieren Nederland en Duitsland allebei het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nederland op 5 mei, de dag dat het Duitse leger in Nederland capituleerde; Duitsland, net als veel andere landen, op 8 mei, de dag dat de centrale legerleiding in Berlijn capituleerde. Dit jaar zullen we vanuit Enschede voor Vrede en het Friedensforum Münster op de tussenliggende dagen 6 en 7 mei in Münster en Enschede een zogenaamde dubbelbijeenkomst organiseren aan de Wilhelms-Universität Münster en de Universiteit Twente over de huidige stand aan beide universiteiten en in beide landen van het vredesonderzoek: vroeger “polemologie” geheten en tegenwoordig “conflictstudies”. Ter voorbereiding hiervan hadden we vandaag een overleg in Münster, tegenover het “Haus der Niederlande” waar de vakgroep Nederlandistiek van de Wilhelms-Universität Münster is gevestigd.


In het Haus der Niederlande was een tentoonstelling gaande: “Einmal Niederlande und zurück”. Over de Nederlandse bezetting van stukken Duits grondgebied ter compensatie van de Duitse bezetting van Nederland. Wilde annexatieplannen van grote stukken Duits grondgebied zonder Duitsers. Aan Midden- en Oost-Europa was dat praktijk en schoof bijvoorbeeld Polen een flink eind naar het westen op waarbij de Duitse bevolking van Oost-Pruisen en Silezië een nieuwe woonplaats ten westen van de Oder en de Neisse moest zoeken.

In het West-Europa waren de geallieerden hier niet van gediend en de Nederlandse landhonger werd uiteindelijk teruggebracht tot een paar kleine grenscorrecties (onder andere bij Losser) en de annexatie van wat omvangrijkere woongebieden rond Süderwick, Elten en Tüddern. Gebieden die in 1963 alweer aan Duitsland werden teruggegeven. De expositie ging over de campagne in Nederland om Duits grondgebied te krijgen en over het leven van Duitsers onder (tijdelijk) Nederlands bestuur. 

Het is een stukje recente Nederlandse geschiedenis waarvan we in Nederland eigenlijk niets weten. Binnekort start de NPS een televisiereeks “Na de bevrijding” en ik ben benieuwd of deze geschiedenis daar ook in voorkomt. Voor het grotere plaatje van de Nederlandse geschiedenis na de oorlog is het slechts een voetnoot, maar voor een grensstreek beslist interessant. Jammer dat we hier aan de Nederlandse kant geen "Duitslandhuis" o.i.d. hebben om die tentoonstelling ook een tijdje te laten zien.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten